Novela Zákonníka práce prešla do druhého čítania
01 | 04 | 2020 I

Národná rada SR posunula do druhého čítania návrh novely Zákonníka práce, ktorým sa mení aj zákon o sociálnom poistení. Nezamestnaní, ktorí si v čase krízovej situácie spôsobenej hrozbou šírenia koronavírusu nedokázali nájsť prácu počas šiestich mesiacov, majú dostávať dávku v nezamestnanosti ešte jeden mesiac navyše.


V tomto prípade by sa obdobie poskytovania dávky v nezamestnanosti malo predĺžiť zo šiestich na sedem mesiacov. V tomto roku by výdavky na dávky v nezamestnanosti mali po tomto kroku stúpnuť o 14,6 milióna eur, pričom obdobie poberania nezamestnaneckej dávky by sa malo predĺžiť približne 28-tisíc nezamestnaným.

Vláda zároveň bude môcť svojim nariadením počas krízovej situácie a ešte dva mesiace po jej skončení dočasne upravovať podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti, podmienky výplaty tejto dávky, dĺžku podporného obdobia, ako aj samotnú výšku dávky v nezamestnanosti. Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo 100 zo 136 prítomných poslancov. Proti boli iba poslanci za Smer-SD.

V samotnej novele pracovného kódexu sa v záujme udržania pracovných miest a možnosti flexibilnejšieho reagovania zamestnávateľa na dynamické zmeny majú upraviť ustanovenia o organizácii pracovného času, určení čerpania dovolenky, či prekážok v práci. Novela Zákonníka práce rieši náhradu mzdy pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa a ochranu zamestnancov, ktorí mali prekážku v práci na svojej strane.

Česko zavádza inteligentnú karanténu. Inteligentné špehovanie nadchlo aj Európsku úniu, aktivisti však varujú pred jeho zneužitím
Česká republika spustila na južnej Morave skúšobný systém zameraný na sledovanie predošlého pohybu nakazených. Sledovania občanov pomocou elektronických dát chvália aj európski lídri. Aktivisti a odborníci sú však znepokojení. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa na základe rozhodnutia príslušného orgánu, pôjde o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku, najmenej však v sume minimálnej mzdy. Vláda navrhuje zaviesť pravidlo o možnosti zamestnávateľa prikázať prácu z domácnosti zamestnanca, ak ide o činnosť, u ktorej je to možné a ak práca na pracovisku nie je možná a nevyhnutná.

"Rovnako sa ustanovuje právo zamestnanca na výkon práce z domácnosti, a to za podmienky, že to povaha práce umožňuje a že tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody, napríklad potreba prítomnosti časti zamestnancov na pracovisku," uviedol rezort práce a sociálnych vecí.

Ako na tlačovej besede uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico, obdobie poberania dávky v nezamestnanosti by sa malo predĺžiť nie o mesiac, ale minimálne o tri mesiace. Strana Smer-SD má však podľa neho zásadný problém s novelou Zákonníka práce, podľa ktorej môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi odpracovanie 400 hodín v kalendárnom roku do 12 mesiacov odo dňa, keď nastala prekážka v práci. Ak toto ustanovenie v návrhu zostane, poslanci za Smer-SD novelu Zákonníka práce nepodporia.

Pellegrini vyzval koalíciu na zastavenie experimentu tzv. "vypnutia Slovenska"
Podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval koaličných partnerov, aby zastavili experiment v podobe tzv. "vypnutia Slovenska" či blackoutu. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR


"Šokovalo nás, že táto novela Zákonníka práce nebola prerokovaná so sociálnymi partnermi," zdôraznil Fico. Podľa neho je novela Zákonníka práce hrubým, špinavým kapitalizmom, s ktorým strana Smer-SD nechce mať nič spoločné.

Poslanci poslali do druhého čítania aj balík mimoriadnych opatrení vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Ten počíta mimo iného s odsunutím povinnosti podania daňového priznania a zaplatenia dane z príjmov až do konca mesiaca nasledujúceho po ukončení pandémie.

Vypnúť krajinu nie je ako vypnúť fabriku
Ešte včera sa Igor Matovič chválil, ako dobre sa nám darí zvládať krízu s koronavírusom. Teraz však pritvrdzuje nad únosnú mieru. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Peter Bachan


Návrh tiež v daňovej oblasti počíta s odpúšťaním niektorých zmeškaných lehôt, stanovuje podmienky prerušenia daňovej kontroly a niektorých daňových konaní a takisto podmienky, za ktorých nezaplatenie načas dane nebude evidované ako daňový nedoplatok.

Súčasťou balíka sú aj ďalšie návrhy súvisiace napríklad s možným čerpaním preklenovacích úverov s účasťou Eximbanky či Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Za tento návrh v prvom čítaní hlasovalo 130 zo 138 prítomných poslancov.

Po hlasovaní o posunutí legislatívnych návrhov do druhého čítania predsedajúci schôdze prerušil rokovanie 4. schôdze NR SR. Poslanci budú v rokovaní o návrhoch pokračovať vo štvrtok od 11:00.

Rady pre občanov a čo je to vlastne "Blackout"
Viete si predstaviť žiť v 19. storočí? Blackout znamená, že žiadny spotrebič, prístroj alebo hocičo čo potrebuje na svoj chod elektrickú energiu nebude fungovať a ostaneme závislí na tom čo sme si dopredu pripravili Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka