Famózna diva, plná humoru a človečiny. Zbohom, Eva Krížiková
01 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Rodina jej dá posledné zbohom famóznej herečke len v úzkom kruhu.


Anna Pageová vo Veselých paničkách windsorských, Xénia v kompozícii hier Maxima Gorkého V predvečer, Elena z inscenácii Čaj u pána senátora, ďalej tiež Akulina v Meštiakoch, postava dôchodkyne zo Starej dobrej kapely, Marfa v Samozvancovi či Serafina v Samovrahovi.


Rovnako tiež titulná postava v tragikomédii Ale, ale, pani plukovníkova! či jedna z posledných, gazdiná Agafie v dramatizácii Tolstého Anny Kareninovej. To všetko, ale aj oveľa viac  bola herečka Eva Krížiková. Famózna diva, ktorá stvárnila na divadelných doskách a pred kamerou desiatky postáv. Zomrela posledný marcový deň roku 2020 vo veku 85 rokov.


Dojímavý odkaz vdovy Ivany Gottovej: Toto nikto nečakal!
V neľahkých časoch, kedy nevieme, čo nový deň prinesie, a všetci sa v vnútri upíname k lepším zajtrajškom, sa ako blesk z čistého neba rozniesla sociálnymi sieťami aj správa od vdovy po Karlovi Gottovi († 80) Ivany (44). Píše... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth


Známa herečka žila na sklonku svojho života v seniorcentre na Záhorí. Bola tam pod neustálym dohľadom zdravotníkov. Pre problémy so srdcom, ktoré začali zhruba pred mesiacom, ju previezli do nemocnice v Malackách. Odišla v spánku, v doobedňajších hodinách 31.3.2020.

„Napriek tejto ťažkej situácii som mohla prísť za mamou. Už sa nemala dobre, tak som utekala za ňou. Stihla som ju v hodine dvanástej. Bola som pri nej. Je to veľmi bolestivé a náročné,“ citovala Krížikovej dcéru Barboru v deň jej úmrtia pluska.sk.

Kvôli obave zo šírenia nákazy koronavírusu nemohla mamu vidieť už zhruba tri týždne, no každý deň volala do nemocnice a informovala sa, ako sa má. "S príchodom Evy Krížikovej prichádzala na javisko radosť zo života, oplývala darom humoru a človečinou,“ napísalo vedenie Slovenského národného divadlo, ktoré prijalo správu o herečkinom úmrtí s veľkým zármutkom.

Vypnúť krajinu nie je ako vypnúť fabriku
Ešte včera sa Igor Matovič chválil, ako dobre sa nám darí zvládať krízu s koronavírusom. Teraz však pritvrdzuje nad únosnú mieru. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Peter Bachan

Rozpredaj majetku

Eva Krížiková sa pred rokmi stiahla do ústrania a zostala žiť vo veľkom dome pri bratislavskom Slavíne. Ten kedysi obývala s manželom, rovnako slávnym hercom Františkom Zvaríkom. Zomrel v auguste 2008, odvtedy hrečka zdravotne chradla, fyzicky aj psychicky. Zavrela sa úplne pre okolitým svetom.

Podľa medializovaných informácií jej vraj život strpčovali konflikty s nevlastným synom - zostal žiť v jednej časti vily. Keď sa Krížikovej pohoršilo so srdcom, začala sa zbavovať majetkov. A tak v septembri 2019 predali aj vilu pod Slavínom. Kúpil ju jeden zo susedov, ktorý býva o ulicu ďalej. Nehnuteľnosť padla do oka honorárnemu konzulovi Jamajky, známemu advokátovi a kamarátovi mnohých celebrít Mariánovi Valkovi, informoval portál plus7dni.pluska.sk.
Vyše 120 postáv

Eva Krížiková bola dlhoročnou členkou SND - od roku 1954. Keď prichádzala na javisko, objavila sa aj radosť zo života, mala dar humoru, spojený s človečinou. Účinkovala v mnohých televíznych inscenáciách a vo filmoch už od svojej mladosti.

Pred kameru sa prvýkrát postavila vo filme Lazy sa pohli (1951) režiséra Paľa Bielika. Svojím hereckým majstrovstvom a bravúrou stvárnila postavy nielen komediálne, tragikomické, ale i tragické. Účinkovala v mnohých televíznych inscenáciách a vo filmoch. Na doskách prvej scény vytvorila za šesť desiatok rokov vyše 120 postáv.

Rady pre občanov a čo je to vlastne "Blackout"
Viete si predstaviť žiť v 19. storočí? Blackout znamená, že žiadny spotrebič, prístroj alebo hocičo čo potrebuje na svoj chod elektrickú energiu nebude fungovať a ostaneme závislí na tom čo sme si dopredu pripravili Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Za herecké umenie získala ocenenia Krištáľové krídlo, Kvet Tálie či Cenu Andreja Bagara. Bola tiež uvedená do Siene slávy ankety OTO a ocenili ju aj štátnym vyznamenaním Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti dramatického umenia.
Pohreb len v kruhu rodiny

„Táto smutná správa nás všetkých zastihla navyše v tomto ťažkom a absurdnom období, ktoré nedovoľuje maminým priateľom, kolegom a obdivovateľom rozlúčiť sa s ňou formou, ktorú by si zaslúžila. Chcem poprosiť všetkých, aby jej venovali tichú spomienku,“ povedala Novému Času dcéra Barbora.

Rodina jej dá posledné zbohom len v úzkom kruhu. Divadlo vzdá herečke poctu na spomienkovom stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny. „Slovenské národné divadlo si jednu z najvýznamnejších umelkýň SND pripomenie na spomienkovom stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny,“ uviedla tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Dlžníci so splátkovými kalendármi v Sociálnej poisťovni nebudú pri omeškaní platiť sankčné úroky, avizuje Krajniak
Dlžníci v Sociálnej poisťovni, ktorí majú s poisťovňou dohodnuté splátkové kalendáre, nebudú pri omeškaní so splátkou platiť žiadne úroky z omeškania. V parlamentnej rozprave to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA