Čínske respirátory a rýchlotesty môžu byť "šuviks", ale nie všetky
01 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Vo svete pribúdajú sťažnosti na čínske zdravotnícke vybavenie i testovacie súpravy. Niektoré krajiny ich dokonca odmietajú. Problém je najmä s tými, ktoré dodali spoločnosti bez oficiálnej licencie.


Tisíce testovacích súprav a respirátorov podľa úradov v Španielsku, Turecku a Holandsku nespĺňajú požadované štandardy alebo sú chybné.

Ako informovali South China Morning Post i BBC, Holandsko kvôli zlej kvalite stiahlo až 600-tisíc respirátorov typu N95 (v Európe známe ako FFP2) dovezených z Číny 21. marca. Časť z nich bola distribuovaná zdravotníkom v prvej línii. Podľa ministerstva zdravotníctva však tieto respirátory zle sedia a filtre nefungujú správne.

Na problém s maskami od čínskeho dodávateľa upozornili nemocnice. Zdravotníci zistili, že respirátory nepriliehajú k tvári. Podľa európskych noriem majú mať masky FFP2 účinnosť 92 percent. Ako uviedol nemenovaný zdroj holandskej verejnoprávnej spoločnosti NOS, dodané respirátory mali menej ako polovičnú účinnosť požadovanej filtrácie. „Keď boli dodané do našej nemocnice, okamžite som ich odmietol,“ uviedol jeden zo zdravotníkov. „Ak respirátory nesedia správne, častice vírusu to nezastaví. Nepoužili sme ich. Nie sú pre našich ľudí bezpečné.“

Rovnako nespokojné je Španielsko, ktoré reklamovalo rýchlotesty na COVID-19 a požiadalo o ich výmenu. Mnoho testovacích súprav dodaných čínskou spoločnosťou je nespoľahlivých, ako na to už upozorňovali napríklad aj ostravskí hygienici v Českej republike a tiež na Slovensku. V Španielsku zistili, že až 60-tisíc rýchlotestov nedokáže správne určiť, či má pacient vírus.

Lekcie koronavírusu pre západ od Ázie a.s.
Obratnosť, flexibilita a zameranie na hotovosť pomáhajú spoločnostiam zvládnuť pandémiu Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Podľa čínskej ambasády v Španielsku, spoločnosť Shenzhen Bioeasy Biotechnology, ktorá testy vyrobila, nemá oficiálnu licenciu od  čínskych úradov na predaj svojich produktov. V ich stanovisku ďalej vysvetľujú, že materiál, ktorý poskytla čínska vláda a spoločnosť Alibaba nezahŕňa produkty od Shenzhen Bioeasy. Čína túto záležitosť vyšetruje.

Problémom môže byť aj to, že španielske úrady uviedli, že testy kúpili od nemenovaného distribútora a nečakali na preverený zoznam schválených predajcov z Číny, pretože už dostali európsku certifikáciu. Podľa ministerstva zdravotníctva sa Španielsko riadi normami európskej únie.

Turecko takisto oznámilo, že niektoré testovacie súpravy z Číny neboli dostatočne presné, aj keď približne 350-tisíc fungovalo dobre.

The New York Times priniesli informáciu o situácii v súvislosti so zdravotníckym materiálom v Číne. Jeden človek napríklad vyrobil falošné respirátory v provizórnej továrni na farme. Niektoré lekárne predávali neúčinné kópie čínskej verzie Cloroxu. V jednej čínskej provincii zas miestne úrady zhabali viac ako 7 miliónov masiek, ktoré boli neštandardné, nesprávne označené alebo falšované.

Náhradou Veľkej vojny je terajšia „DOKONALÁ BÚRKA“ (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova: Globálna korekcia Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová


Čína sa zmenila na obrovský stroj, ktorého cieľom je dodať svetu masky, testovacie súpravy, respirátory a ďalšie produkty na boj proti novému koronavírusu. Malé i veľké spoločnosti, ktoré predtým vyrábali niečo celkom iné, teraz zakladajú svoje podnikanie na vybavení proti vírusu.

Čínska vláda musela zintenzívniť úsilie na presadzovanie práva pri zastavení chybných alebo neoverených výrobkov. To predstavuje nemalú výzvu pre čínske úrady, ktoré musia zabezpečiť dodržiavanie štandardov kvality a zároveň neblokovať výrobu toho, čo svet teraz potrebuje. Podľa vládnych vyhlásení, regulátori už zatvorili desiatky tisíc spoločností, ktoré vyrábajú falošné masky, chybné teplomery či dezinfekčné prostriedky.

Tento problém sa však neobmedzuje len na Čínu a odsúdenie všetkých čínskych produktov by bolo neprezieravé. Pri ich výbere a nákupe by mali krajiny spolupracovať predovšetkým so spoločnosťami, ktoré sú certifikované čínskou vládou.

Česku taliansky scenár nehrozí, epidémiu zvláda dobre a za mesiac očakáva 14-tisíc nakazených koronavírusom
Podľa najnovších výpočtov by Česká republika mala mať do konca apríla 14-tisíc nakazených. Počet nakazených je stabilný a minister zdravotníctva Adam Vojtěch hodnotí vývoj situácie ako priaznivý. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok