Karanténa odrezala narkomanov od drog. Experti tvrdia, že bez pomoci môžu umrieť
31 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Opatrenia proti šíreniu nákazy COVID-19 zasiahli aj do života ľudí závislých na drogách, ktoré sa stali nedostupnými najmä kvôli uzavretiu hraníc, informuje portál iDnes.


Sociálni pracovníci však varujú, že je potrebné narkomanom zabezpečiť náhradné látky ako napríklad metadón, inak prejdú na silnejšie a nebezpečnejšie látky. Za nedostatok drog môžu nielen uzavreté hranice, cez ktoré sa pašuje najmä heroín, ale aj obmedzený režim lekární.

„Do lekární chodí menej ľudí, celkovo je pohyb menší, preto si užívatelia drog v lekárňach ani nenakúpia lieky v takom množstve, aby sa z nich dala droga pripraviť,“ opísal riaditeľ spoločnosti Podané ruky Jindřich Vobořil.

Trojicu obvinených v prípade výbuchu plynu v Prešove prepustili na slobodu
Krajský súd v Prešove v utorok 31. marca prepustil trojicu živnostníkov obvinených v súvislosti s výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove z väzby na slobodu. Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | SITA


Podľa neho tak môžu rýchlo vznikať nelegálne laboratória, kde sa drogy budú miešať či riediť. Jedným z najhorších scenárov je, že ľudia namiesto drog, ktoré doteraz užívali, začnú brať mnohonásobne silnejšie a nebezpečnejšie látky.

„Závislí začne užívať náhradné látky, ktoré budú zrovna k dispozícii. Mohol by to byť fentanyl, čo je silnejší opioid. Lenže jeho použitie je často smrteľné, pretože závislý neodhadne dávku,“ vyhlásil Vobořil.

„Nejde len o závislosť na tvrdých drogách, ale aj konope či alkoholu. Predstierať, že tu takí ľudia nie sú, je nezmysel. Teraz je dôležité, aby sa spustil výdaj substitučných látok, ideálne organizovane cez mesta či centrálne od štátu,“ navrhol Vobořil.

Zahoďte rúška! Nosenie rúšok nemá žiaden zmysel, tvrdí WHO
Svetová zdravotnícka organizácia nevidí žiadny úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu. Nič nenaznačuje, že by to niečomu pomohlo, konštatoval koordinátor organizácie krízovej pomoci Michael... Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth


Súhlasí s ním aj riaditeľ Asociácie neštátnych organizácií a brnenský bývalý námestník pre sociálnu oblasť Matěj Hollan.

„Ak nechceme čeliť veľkým sociálnym a zdravotným problémom, je nutné užívateľom drog zabezpečiť dostatok substitúcia, pretože závislosť je ako choroba, nejde len tak zrazu vysadiť,“ uviedol Hollan.

Kvôli urgentnému riešeniu situácie sa hlásia aj ďalšie organizácie, ktoré sa zaoberajú drogovou problematikou. „Ak sa nezačne situácia riešiť okamžite, môže to mať vplyv na životy mnohých závislých, najmä užívateľov heroínu,“ upozorňuje Paul Kubas z Nadačného fondu Abbigail Williams.

Fond, ktorý pracuje s narkomanmi v teréne navrhuje ešte jedno riešenie. Podľa Kubasa by bolo vhodné otvoriť, aspoň v obmedzenom režime, detoxikačné centrá a oddelenia závislostí v psychiatrických liečebniach.

Koronavírus a sex: Čo by ste mali vedieť
Môžem sa infikovať koronavírusom pri pohlavnom styku? Možno ste o tom premýšľali, ale na konverzáciu ste boli príliš rozpačití. BBC však o tejto téme zverejnili informácie, ktoré by vám mohli pomôcť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Timotej Dudka