Štát New York hlási už 1000 obetí
30 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Podľa údajov, ktoré zostavila Univerzita Johna Hopkinsa, trvalo Španielsku 18 dní a Taliansku 21 dní kým prišlo k tisícemu úmrtiu. Štát New Yorku potreboval na dosiahnutie tohto smutného rekordu iba 16 dní.


Za menej ako mesiac po prvej známej infekcii, počet obetí v Štáte New York po prepuknutí nákazy koronavírusom stúpol v nedeľu nad 1 000, píše indiatoday.in

New York večer oznámil, že sa počet úmrtí zvýšil na 776. Celkový počet úmrtí na celoštátnej úrovni by sa zverejní dnes, ale s najmenej 250 ďalšími zaznamenanými úmrtiami, celkovo dosahuje najmenej číslo 1 026.

Vírus a choroba, ktorú spôsobuje, COVID-19, sa v New Yorku šíri desivou rýchlosťou. Starosta mesta New York Bill De Blasio zatvoril školy v New Yorku 15. marca.

Prísnejšie obmedzenia nastali 20. marca, keď guvernér New Yorku Cuomo nariadil všetkým "nedôležitým" pracovníkom, aby zostali doma. Zakázal zhromaždenia akejkoľvek veľkosti a nariadil komukoľvek na verejnosti zostať najmenej 6 stôp od iných ľudí. Vtedy vírus vzal život už 35 Newyorčanom.Toto sa stalo len pred deviatimi dňami.

Newyorčania neustále počúvajú sirény. Unavené posádky záchrannej služby reagujú na rekordný objem volaní na číslo 911. Ambulancie mesta reagujú na asi 6 000 hovorov denne - čo je o 50 percent viac ako je bežné množstvo. Požiarny komisár Daniel Nigro v nedeľu uviedol, že posledných päť dní bolo najrušnejším obdobím v histórii prevádzky EMS ( Úrad pohotovostnej lekárskej služby ) v meste.

„Toto je bezprecedentné,“ povedal de Blasio. „Nikdy sa nestalo, že by náš systém EMS prijímal toľko hovorov - nikdy.“

Nemecký zdravotný systém by mohol zažiť pád, ak by čelil kríze ako je v Taliansku, varuje šéf verejného zdravotníctva
Nemecký zdravotný systém by sa nedokázal vyrovnať s obrovským prílevom pacientov Covid-19, ako sa v súčasnosti vyskytuje v Taliansku, uviedol šéf Ústavu Roberta Kocha. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár


De Blasio uviedol, že požiadal federálnu vládu, aby do stredy dodala do mestských nemocníc ďalších 400 ventilátorov a varovala, že bez posíl mesto do jedného týždňa vyčerpá masky, plášte a ďalšie nemocničné potreby.

Najvyšší počet prípadov sa očakáva o dva až tri týždne. De Blasio povedal, že požiadal americkú armádu o pomoc v podobe nových lekárskych potrieb, zdravotných sestier a iného zdravotníckeho personálu do mesta.
Najviac zasiahnuté sú chudobné štvrte

Podľa nových údajov, ktoré zverejnilo mesto, koronavírus sa najviac vyskytuje v najchudobnejších štvrtiach mesta New York. Queens predstavuje viac ako 32 percent prípadov, čo je viac ako hociktorá iná New Yorská štvrť.

Medzi najťažšie zasiahnuté oblasti patria Jackson Heights, Elmhurst a Corona. Tieto časti sú vo všeobecnosti chudobné, husto osídlené a majú veľkú neanglicky hovoriacu populáciu. V týchto oblastiach sa 69 až 86% vykonaných testov vrátilo pozitívnych.

Štatistika o prípadoch koronavírusu neodráža každého, kto môže mať vírus, pretože mnohým ľuďom bolo povedané, aby zvládli svoju chorobu doma a nie sú testovaní.

"Pacient nula - vo Westchesteri a v New Rochelle - bol veľmi dlho chorý, ale vrátil sa domov," uviedol v nedeľu Cuomo. "Je mimo nemocnice."

Pre koronavírus sú v USA na pomoc v nezamestnanosti odkázané milióny ľudí
Prudký nárast v týždenných žiadostiach o pomoc je ohromujúcim odrazom škôd spôsobených koronavírusom na ekonomiku. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti vo všeobecnosti odrážajú tempo prepúšťania. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Mário Martinka