Rómsky kráľ vyzval na dodržiavanie opatrení, situácia v osadách môže byť vážna
30 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Výzvu rómskeho kráľa, ktorý apeloval v súvislosti s novým koronavírusom na všetkých ľudí, ale najmä na Rómov, zverejnili na svojom facebookovom profile košickí policajti. Situáciou v marginalizovaných komunitách sa zaoberá i štát.


Predstaviteľ Rómov upozorňuje na vážnosť situácie a nabáda na rešpektovanie všetkých pokynov štátu. Sprievodný text výzvy, ktorý je súčasťou statusu, je podľa hovorkyne košickej polície Lenky Ivanovej približným slovenským prekladom.

Rómsky kráľ, ktorý si sám počas rozprávania založil látkové rúško, pripomína dôkladné umývanie rúk, nosenie rúška alebo inej ochrany tváre a tiež dodržiavanie karantény. „Ak porušíte pravidlá, straty môžu byť naozaj veľké. Predíďme tomu, že deti stratia matky, ženy mužov,“ upozorňuje.

Výzva rómskeho kráľa na Facebooku:



 

Vzhľadom na to, že v niektorých osadách nemajú ani základné hygienické vybavenie môže byť situácia vážna aj napriek upozorneniam. Jedným z členov permanentného krízového štábu je preto aj europoslanec Peter Pollák, ktorý je bývalým splnomocnencom pre rómske komunity. Podľa premiéra Igora Matoviča sa má spolu s ďalším človekom špeciálne venovať situácii, predikcii a rizikám v prostredí marginalizovaných rómskych komunít (MRK).

Matovič už minulý týždeň uviedol, že štát bude musieť v prostredí rómskych osád okrem iného prijať opatrenia na zabezpečenie hygienických štandardov, ktoré by minimalizovali riziko prenosu nákazy. „Potrebuje to iný, špeciálny prístup. Keď žiadame nosiť rúška, správať sa zodpovedne, umývať si ruky, veľmi ťažko to padne v osadách, kde sme ako štát zlyhali, lebo za tridsať rokov od revolúcie tam štát nebol schopný dotiahnuť ani prípojku pitnej vody,“ povedal Matovič.

Rómovi s pozitívnou cestovateľskou anamnézou odoberú vzorky
Obyvateľovi rómskej osady v mestskej časti Háj v Gelnici, pre ktorého sa dostala osada do karantény, odoberú v sobotu vzorky na zistenie prítomnosti nového koronavírusu. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško. Ako tiež uviedol, zlepšiť... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | TASR


Na problematiku zvýšeného rizika šírenia nákazy v MRK už viackrát upozornil Inštitút zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva a rovnako aj zástupcovia mimovládnych organizácií, ktorí apelovali na vládu prostredníctvom výzvy. Podľa nich, bez hlbšej zainteresovanosti štátu Rómovia situáciu sami nezvládnu.
Kto je rómsky kráľ?

Róbert Botoš alias Róbert I. bol za kráľa korunovaný v roku 2014. Funkciu prevzal po prechádzajúcom vládcovi Jendovi. Okrem iného sľuboval, že zjednotí rómsky národ a pomôže Rómom vymaniť sa z chudoby. Zvolilo ho osem krajov, hlavní vajdovia z každej rómskej kasty, spolu až 160 organizácií a významných jednotlivcov. Bol jediným kandidátom.

Neskôr sa objavili spory a snahy o jeho odvolanie. V roku 2015 sa ho pokúsili zbaviť funkcie. Dokonca ho obvinili, že podvodom získava peniaze. Sám Botoš sa považuje za neodvolateľného a voči obvineniam sa ostro ohradil.

Podľa príspevku redakciar1.sk, Botoš nebol odvolaný, aj keď to niektorí tvrdia. Kráľa nemožno odvolať, iba zvrhnúť a to sa vraj nestalo.

Záznam z korunovácie rómskeho kráľa, na ktorej sa v tom čase zúčastnil i súčasný europoslanec Peter Pollák:



Predstavuje pandémia koronavírusu jedinečnú možnosť pre uplatnenie spoločného dobra?
Rovnako ako predchádzajúce vojny proti chudobe, drogám a terorizmu, nová „vojna proti COVID-19“ je odsúdená na neúspech, ak sa znovu použije vojenský prístup. Môžeme vyhrať iba vtedy, ak obnovíme spoločné dobro zničené desaťročiami neliberálnych... Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Timotej Dudka