Sú ohrozené koronavírusom aj naše zvieratá?
28 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Zdravotnícke orgány v Belgicku boli upozornené na veľmi osobitný prípad Fakulty veterinárneho lekárstva na univerzite v Liège: mačka bola infikovaná koronavírusom. Zviera bolo zrejme nakazené svojim majiteľom.


Tento piatok hovorca belgického krízového tímu Covid-19, Emmanuel André, na tlačovej konferencii uviedol, že to bol „ojedinelý prípad, že ľudia a zvieratá mali obzvlášť intímny a úzky vzťah. Prechod vírusu sa uskutočnil z človeka na mačku - a nie naopak,“ citujú správy belgickej štátnej televízie RTBF.

V piatok večer bolo infikovaných Covid-19 v Belgicku viac ako 7 200 ľudí. 289 po infekcii zomrelo.
Zatiaľ nemáme žiadny dôkaz o tom, že sa zvieratá šíria Covid-19

Belgický odborník na krízový tím v Belgicku Steven Van Gucht uviedol, že mačka trpela hnačkami a dýchacími problémami spojenými s Covid-19 už týždeň. Podľa krízového tímu neexistujú ani dôkazy o tom, že by sa choroba šírila medzi zvieratami. Belgické zdravotnícke orgány však naďalej požadujú vzdialenosť - vrátane domácich miláčikov - a dodržiavanie hygienických pravidiel, ako je časté umývanie rúk. Nemali by ste nechať zvieratá, aby vás olizovali!

Denník LE FIGARO cituje štúdiu publikovanú v Spojených štátoch a Južnej Kórei, ktorá skúmala 4 000 psov a mačiek v oblastiach postihnutých Covid-19. Ani jedno zviera nebolo testované pozitívne. Ďalšia štúdia ale zistila dvoch psov infikovaných SARS-CoV-2 v Hongkongu. Zrejme však nejde o vážne ohrozenie ľudí.

Koronavírus je len smrtiaca informácia (German Sadulajev)
Komentár Germana Sadulajeva (Pohľad) Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD