Fiačan konečne vysvetlil, prečo oslobodil ôsmich sudcov zadržaných pri akcii Búrka
28 | 03 | 2020 I SITA

Mimovládna organizácia Transparency International Slovakia (TIS) na svojom facebookovom účte zverejnila reakciu predsedu Ústavného súdu SR (ÚS) Ivana Fiačana. V otvorenom liste ho požiadala o vysvetlenie, prečo súd poslal za mreže iba piatich sudcov z protikorupčnej akcie „Búrka“ a ďalších ôsmich oslobodil.


Fiačanova reakcia mimovládku milo prekvapila. Uviedla, že predseda ÚS sa odpovediam nevyhýbal, pričom vecne argumentoval na otázky a postup súdu sa snažil racionálne vysvetliť.

Takto nejako by mohla vyzerať komunikácia verejných inštitúcií vo fungujúcej demokracii,“ skonštatovala v statuse TIS.

V liste, ktorý mu mimovládka zaslala ešte v polovici marca, sa ho pýtala, či v procese s trinástimi sudcami existuje odôvodnená obava verejnosti zo zneužívania právomocí, ktoré im v súvislosti s výkonom ich funkcie boli zverené.

Opitý, zranený a bez rúška kládol odpor policajtom. Mužovi hrozí veľká pokuta
Niekoľko tisíc českých korún na pokuty si bude musieť pripraviť tridsaťosemročný muž z Otrokovíc, ktorý sa opil, porezal na ruke a utiekol z domu. Informuje portál novinky.cz . Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Dominik Simon


V čase, kedy súd prepustil ôsmich sudcov na slobodu, sa mimovládka vyjadrila, že Ústavný súd podcenil vážnosť situácie, pretože nedokázal dostatočne a presvedčivo vysvetliť, prečo vydal súhlas na posúdenie väzobných dôvodov len pre päť sudcov.

Neodôvodnil ani spôsob, akým sa vysporiadal s preukázateľnými konexiami svojich sudcov na kľúčových aktérov kauzy.

Predsedu tak mimovládka vyzvala, aby verejnosti dodatočne vysvetlil, prečo ÚS rozhodol tak, ako rozhodol, a do väzby poslal iba piatich sudcov podozrivých z korupcie a zneužitia právomocí.

Fiačan vysvetlil, že hlasovanie je zo zákona tajné a dôvody jednotlivých sudcov nepozná ani on. Predseda ÚS zdôrazňuje, že skutkový stav opísaný generálnym prokurátorom a dôvody žiadosti o súhlas na vzatie do väzby boli pri jednotlivých sudcoch rozdielne a ich adresná špecifikácia by mohla pomôcť stranám konania.

Pochybná minulosť šéfa WHO odhalená až počase pandémie
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najväčšej zdravotnej organizácie na svete, ktorý má na starosti rozhodovanie o živote a smrti vo veľkom meradle, bol obvinený z utajenia epidémií cholery, podpory teroristickej organizácie... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Fiačan v odpovedi prízvukoval, že súd musí prihliadať na zákonnosť, aj keby to malo spôsobiť nepopulárnosť v očiach verejnosti. Podľa Transparency je však problematické, že hlasovanie o vzatí sudcov do väzby bolo tajné.

Transparency dodáva, že ak by si dal Fiačan viac záležať na podrobnom a zrozumiteľnom vysvetlení hneď po jeho zverejnení, mohol sa ÚS časti kritiky vyhnúť.

Mimovládka tiež poukázala na predsedov argument z listu, že spochybňovanie nezaujatosti niektorých sudcov zo Smeru, ako sú Mojmír Mamojka a Jana Laššáková, nie je na mieste. Rozhodnúť o súhlase s väzbou musela nadpolovičná väčšina.

„My dnes ale nepoznáme ani pomer hlasov za a proti. Ak sa rozhodnutie napríklad lámalo na jednom hlase, mohli byť tie ich rozhodujúce,“ konštatuje TIS.

„Niektorí ľudia zomrú, to je život“: Bolsonaro zľahčuje krízu Covid-19
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro "odmietol" prebiehajúcu pandémiu Covid-19 a trval na tom, že život pokračuje ďalej. Uviedol tiež, že počet obetí v jeho vlastnej krajine je pre politické účely nadhodnotený. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár


„Sme presvedčení, že rozhodovanie v takej pre justíciu zásadnej kauze, by malo prebiehať maximálne transparentne. Ako problematická sa v tomto prípade ukazuje aj tajnosť hlasovania. Poznať argumenty sudcov pri rozhodovaní o súhlase s väzbou pre ich kolegov by malo byť z nášho pohľadu verejným záujmom,“ zhodnotila Transparency.

NAKA počas protikorupčnej akcie zadržala 13 sudcov, jednú bývalú sudkyňu, jednu správkyňu konkurznej podstaty, jednu advokátku a dve civilné osoby.

Medzi zadržanými sudcami bola aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, sudkyne Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková či Miriam Repáková, ktoré sú známe z komunikácie cez aplikáciu Threema s Marianom Kočnerom.

Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynulo, že obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami a snažil sa údajne ovplyvňovať rôzne súdne konania vo svoj prospech.

Štátny podnik Vojenské lesy a majetky obišiel zákon
Štátny podnik Vojenské lesy a majetky porušoval zákon o verejnom obstarávaní aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Správu priniesol portál aktuality.sk. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová