Nové sankcie na Irán napriek koronavírusu
27 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Ako trest za podporu teroristických skupín Spojené štáty vo štvrtok pridali na čiernu listinu 15 jednotlivcov a  päť spoločností so sídlom v Iráne a Iraku.


Ministerstvo financií USA vo svojom vyhlásení obvinilo týchto ľudí a firmy z podpory islamských revolučných gárd (IRGC) a jej elitnej zahraničnej polovojenskej a špionážnej zložke Quds. Amerike sa takisto nepáči, že podporujú iránske milície, ako je Kataib Hizballáh a Asaib Ahl al-Haq, ktoré Washington považuje za zahraničné teroristické organizácie, píše middleeastaffairs.net

Pentagon obvinil Kataib Hizballáh z raketového útoku z 11. marca, ktorý v Iraku zabil jedného britského a dvoch amerických pracovníkov. Americkí predstavitelia tvrdia, že plánujú naďalej sankcionovať Irán pričom ich cieľ má byť obmedzenie Iránskych jadrových, raketových a regionálnych aktivít.

Štátna pokladnica označila aktivity týchto jednotlivcov za „škodlivé činnosti“ vrátane predaja iránskej ropy Sýrii, pašovania zbraní do Iraku a Jemenu a podpory irackých milícií, ktoré útočia na americké sily.

Sankcie zmrazia všetky ich aktíva v USA a vo všeobecnosti bránia Američanom v kontakte a obchode s týmito firmami.

USA uvalili na Irán nové sankcie aj napriek výzvam na úľavu v dôsledku rozsiahleho prepuknutia koronavírusu
Ministerstvo financií USA uvalilo nové sankcie voči Iránu a obvinilo niekoľko iránskych firiem z napomáhania terorizmu. Medzitým Teherán a OSN vyzvali na zmiernenie sankcií v dôsledku pandémie Covid-19. Informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif naliehal na bojkot sankcií USA, hoci nie je jasné, či reaguje na ich najnovšie kroky. „Chce USA navždy pandémiu ? Morálny požiadavka, (je) aby prestali dodržiavať sankcie tyrana, “tweetoval.

Humanitárne dodávky sú oslobodené od sankcií, ktoré Washington opätovne uložil Teheránu po tom, čo prezident Donald Trump opustil iránsku multilaterálnu dohodu z roku 2015 s cieľom obmedziť iránsky jadrový program.

Širšie sankcie USA však odrádzajú mnohé firmy od humanitárneho obchodu s Iránom. Spojené štáty a Švajčiarsko tento rok dokončili "švajčiarsky kanál" na prepravu humanitárneho tovaru do Iránu. Od 19. marca bola spracovaná jedna transakcia.

Washington zrušil sankcie, ktoré Iraku neumožňovali dovážať elektrinu z Iránu, ale zaviazal sa uvaliť sankcie na každého, kto bude pomáhať teroristickým skupinám.

Boris Johnson uzatvára Spojené Kraľovstvo
Britská polícia bude mať právomoci na presadenie prísnych nových pravidiel o tom, kedy ľudia môžu opustiť svoje domovy, uviedol Boris Johnson v pondelok večer Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka