Nosíte rúško a zahmlievajú sa vám okuliare? Tieto triky vám pomôžu
25 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Nosenie ochranného rúška či iné zakrytie nosa a úst je v týchto dňoch povinné a pre mnohých z nás aj nepohodlné. Lenže ked' sa k tomu prídá aj fakt že sa nezaobídete bez dioptrických okuliarov, prináša to ďalšie problémy. Píše portál Blesk.


Cez zahmlené okuliare skoro nič nevidíte. Ako si s tým poradiť? Vyskúšajte osvedčené tipy. V prvom rade je dôležité myslieť na to, aby vám rúško, hlavne v hornej časti, dobre priliehalo k tvári.

Tak, aby vdychovaný aj vydychovaný vzduch prechádzal len a len cez rúšku a neunikal pod okuliare. V tých kupovaných už je zašitý špeciálny drôtik, ktorý by sa mal dobre pritlačiť k nosu.

Ak si vyrábate vlastné textilné rúška, určite na toto "vylepšenie" tiež myslite. Najvhodnejši je antibakteriálny medený drôt, ale možno použiť aj viazací záhradnícky drôt, drôtik zo sáčkov od baleného chleba či roztvorenú kancelársku sponku a podobne.

Ako ušiť doma rúško: Návod, podľa ktorého to zvládne každý (VIDEO)
Nosiť rúško, alebo nie? Väčšina odborníkov sa zhoduje, že je to jeden zo spôsobov, ako zastaviť šírenie koronavírusu. Jednoduché rúško si môžete vyrobiť aj doma. Informuje portál Blesk. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Dominik Simon

Špeciálne spreje alebo gély proti zahmlievaniu

V každej optike, ale aj niektorých drogériách zoženiete sprej proti zahmlievaniu okuliarov. Ten nastriekate na sklá okuliarov a potom vyleštíte handričkou z mikrovlákna.

Účinnejšie bývajú tie s gélovou konzistenciou, ktoré majú dlhšiu účinnosť. Pokiaľ ale nechcete behať po obchodoch kvôli koronavírusu, nemusíte zúfať, ďalšie tipy na odhmlievanie zvládnete aj doma.
Odmastenie

Okuliare najskôr dokonale odmastite. Naneste trochu jari na každé sklíčko a prstom rozotrite. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom opláchnite ešte v jarovej vode v umývadle. Potom ich pod prúdom teplej vody opláchnite, ničím neutierajte a nechajte voľne uschnúť.
Mydlo

Účinným babským trikom proti zahmlievaniu okuliarov je použitie mydla. Ako na to? Pomocou tuhého mydla vytvorte na každom sklíčku slabšiu vrstvu, ktorú necháte chvíľu pôsobiť. Nezmývajte, ale nasucho rozleštite suchou handričkou, kým nebudú okuliare priezračne čisté.
Pena na holenie

Penou alebo gélom na holenie si nastriekajte prednú aj zadnú časť skiel a plastov. Nielenže môžete tak svoje okuliare vyčistiť, ale navyše tým zabránite aj ich zahmlievaniu. Naneste penu na holenie, vyčistite a doleštite čistou mäkkou handričkou.

Ako si doma vyrobiť dezinfekciu rúk? Tu je recept od expertky
Prípravky na dezinfekciu rúk sú v dnešnej dobe väčšinou vypredané. Ak ale máte potrebné suroviny, môžete si niečo podobné vyrobiť aj sami. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová