Balíček opatrení: Osamelosť dôchodcov a stop exekúciám
25 | 03 | 2020 I Dušan Guman

40 nových opatrení predstavil Igor Matovič a ústredný krízový štáb v utorok ráno. Podrobnosti o ňom priniesol portál Aktuality.sk. Opatrenia sa týkajú pohybu mimo adresy trvalého pobytu, no i školstva. Aký dopad budú mať na život celej spoločnosti?



 Nezabudnime na starkých, ostávajú teraz úplne sami!

Dôchodcovia v domovoch ostávajú bez návštev, ktoré sú z karanténnych dôvodov zakázané. Starší ľudia sú koronavírusom ohrození najviac. V zariadeniach sociálnych služieb, najmä v domovoch dôchodcov, bude vyhlásený núdzový stav, čo takisto neprospieva na psychike starších ľudí, čeliacich samote a stereotypnému prostrediu. Je tu teda šanca urobiť dobrý skutok, kontaktovať starších príbuzných, starých rodičov a rodičov telefonicky, cez Skype alebo inou formou elektronickej komunikácie. Situácia penzistov je komplikovaná aj tým, že nielenže nemôžu návštevy prijímať, ale neodporúča sa im ani chodiť vonku.
Hodiny pre dôchodcov, vybrali sa do Tatier

Krízový prejavil rešpekt a zodpovednosť voči dôchodcom ako najcitlivejšej a práve týmto typom vírusu najohrozenejšej časti populácie i ďalšími opatreniami. Dôchodcovia nad 65 rokov budú môcť nakupovať len v čase od 9:00 do 12:00. Vláda, krízový štáb aj ÚVZ ich tiež dôrazne vyzývajú, aby hromadnú dopravu využívali len vo vyslovene nevyhnutných prípadoch. Minulý víkend boli podľa Igora Matoviča vlaky do Tatier plné práve dôchodcov. „Dôchodcovia, máte 100-krát vyššiu pravdepodobnosť, že vás tá choroba skolí,“ varoval premiér. Ak nezaberie ani táto výzva, vláda je pripravená zrušiť vlaky zadarmo aj našim starším. Mestá a dostanú za úlohu zriadiť väčší počet liniek, na ktoré sa budú môcť obrátiť dôchodcovia, ak si budú chcieť objednať potraviny.
Postihovanie nezodpovednosti vs strata súkromia

Vláda bude v skrátenom legislatívnom konaní prijímať zákon, aby sa v čase krízy mohli štátne inštitúcie od operátorov dozvedieť o pohybe majiteľov mobilov. Premiér Igor Matovič ubezpečil, že nepôjde o žiadne odpočúvanie, či paparazzovanie četov, ale vyslovene o to, aby bol pohyb ľudí monitorovaný. Podľa operátorov sa zo zahraničia na začiatku nebezpečnej epidémie vrátili tisícky ľudí a dôsledne o tom mlčia. Tento fakt zaznamenali iba mobilní operátori. Je len na týchto utajených pútnikoch, či dodržiavajú alebo nedodržiavajú 14-dennú karanténu a či sa v prípade zdravotných komplikácií nechajú ošetriť a otestovať.

Písomné maturity sa v tomto školskom roku neuskutočnia
"Písomné maturity" sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Dôvodom je prerušenie výučby vo všetkých školách a školských zariadeniach z dôvodu šírenia nového koronavírusu až do odvolania. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR

Špeci nemocnica na koronu, spravodlivá lokalizácia

Ministerstvo zdravotníctva vyčlení nemocničné zariadenie, ktoré bude určené iba pre pacientov s koronavírusom. To jednak odbremení štandardné nemocnice a jednak zníži riziko nákazy nenakazených pacientov, či návštevníkov nemocníc a personálu. Dohromady budú tieto nemocnice tri, v každom kúte Slovenska jedna: na východe, v strede republika a ďalšia v Bratislave.
Zdrojom informácií má byť najmä RTVS

Štát chce v televízii spustiť kampaň a informovať o opatreniach. Touto platformou má byť najmä RTVS, ale o priestor požiada aj súkromné médiá.

Vláda vyjde v ústrety množstvu veriacich, ktorí prvýkrát v histórii samostatného Slovenska nemôžu navštevovať bohoslužby. Obráti sa preto na RTVS, aby zabezpečila každodenné vysielanie omše o 18:00 na druhom kanáli. RTVS tiež bude vysielať vyučovacie sloty najmä pre deti základných škôl, „aby deti nehlúpli“, ako skonštatoval premiér.
V nedeľu úplný pokoj

Predajne potravín, mäsa, pečiva, ovocia, zeleniny, drogérie, predajne novín a krmiva pre zvieratá, ako aj ďalšie obchody,  si vydýchnu v nedeľu, kedy budú úplne zatvorené. Teda, vydýchnu si najviac ich zamestnanci.

Do včera platilo opatrenie zákazu všetkým fyzickým a právnickým osobám organizovať hromadné podujatie športovej, či kultúrnej povahy. Opatrenie platí oddnes až do odvolania.
Stop exekúciám, do nemocníc armáda

Do 30. apríla sa nemôžu konať dražby a vydýchnu si aj tí, ktorým hrozia exekúcie. Tie majú do konca apríla takisto zákaz. Premiér verí, že to pomôže znížiť už aj tak veľký stres ľudí. Takisto ľudia, ktorým pracovné podmienky velia urobiť si zdravotnú prehliadku, budú tak môcť urobiť neskoršie. Odložené budú zákonom stanovené lehoty na vybavovanie na úradoch a podobne. Zaujímavou informáciou je, že v niektorých nemocniciach dochádza k výtržnostiam a nedodržiavaniu hygienických štandardov. Preto pred nemocnicami budú dozerať na poriadok policajti i vojaci.

Bezplatná doprava pre študentov bude počas uzavretia škôl zrušená
Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Vyhlásil to v utorok premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zaviazané k tomuto opatreniu, ktoré súvisí s výskytom nového koronavírusu, bude Ministerstvo dopravy a výstavby... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR

Odber priamo z auta, budeme spávať kľudnejšie

Novinkou bude možnosť nechať si pred nemocnicou urobiť odber priamo z auta. Dokonca nebudú musieť ani vystúpiť. Výhodou je, že ak má niekto koronavírus, nekontaminuje priestory v nemocnici.

Pravda, ak sa to podarí – nákup 200-tisíc testov na koronavírus, ktoré by mala vláda kúpiť ešte dnes. Bude to dramatický posun oproti trom tisíckam testov, ktoré sme zo zásob vydolovali v týchto dňoch.

Zdravotníctvo dostalo za úlohu spísať lieky a ochranné prostriedky pre riadny chod nemocníc. Vláda hneď zakáže vývoz týchto liekov do zahraničia. Rezort obrany zas vyberie vojakov, ktorí sa môžu zaškoliť za sanitárov. „Ak ich nebudeme potrebovať, nevadí, ak áno, zídu sa,“ povedal Matovič.
Rúška povinné už všade, budú nám merať teplotu

Ak opúšťate adresu trvalého bydliska, bez rúška to už urobiť oddnes nemôžete. Musíte ho mať na ulici, v obchode, v práci, na úrade aj inde. V akomkoľvek rade, ktorý sa vytvorí kdekoľvek, budú musieť ľudia stáť minimálne dva metre od seba. A to vonku aj vo vnútri. Od 30. marca sa bude pri vstupe vo všetkých nemocniciach, fabrikách, obchodoch a do miest, kde sa ľudia hromadne stretávajú, merať teplota.

Dôležitá je úloha ministerstva zdravotníctva vyrokovať so zdravotnými poisťovňami minimálnu garantovanú výšku príjmu ambulancií a lekárov. Tá by mala byť vo výške minimálne 75 percent mesačného priemeru, počítaného za minulý rok. „Dnes ambulancie musia fungovať, no nemajú pacientov a môže sa stať, že nebudú mať na mzdy a možno by sme ich museli o mesiac zatvoriť,“ vysvetlil opatrenie predseda vlády.

Ochranné rúška budú povinnosťou, pred obchodmi budú merať teplotu
Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR