Vojaci v Maďarsku preberajú kontrolu nad kľúčovými firmami
23 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Maďarské ministerstvo obrany uverejnilo zoznam strategických spoločností, v ktorých od štvrtka preberá kontrolu akčná skupina vedená rezortom. Ide o jednu z desiatich skupín vytvorených na zvládanie situácie v krajine v čase šírenia koronavírusu. Správu vydal portál sme.sk.


Vznik akčných skupín oznámil premiér Viktor Orbán pred vyše týždňom. Na čele skupiny týkajúcej sa obrany stojí minister obrany Tibor Benkő - má zabezpečiť fungovanie strategických firiem v oblasti energetiky, dopravy, farmaceutického priemyslu a v ďalších oblastiach.

Koronavírus mení svet: Príbehy ľudí zo siedmich veľkomiest, ktorí vedú s nákazou vlastnú vojnu
Nový koronavírus sa rozšíril už do viac ako 140 krajín a zmenil každodenný život ľudí z celého sveta. Svoje skúsenosti zo siedmich veľkomiest naprieč štyrmi kontinentmi zdieľali redaktori pre South China Morning Post. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Podľa plánu by mala obrana prevziať riadenie 140 spoločností. Podľa potreby by mal byť zoznam rozšírený. "Akčná skupina zodpovedná za zaistenie bezpečnosti kľúčových maďarských spoločností bude plánovať a organizovať výkon potrebných činností, ktoré sú nevyhnutné pre plynulý chod krajiny. Urobí tak prostredníctvom oddielov ministerstva obrany," píše sa na webstránke ministerstva obrany.

Na prvom mieste je atómová elektráreň v Pakši, nasledujú Maďarská národná banka, Budapeštianska burza, železnice MÁV, autodopravca Volánbus, supermarkety Auchan, Maďarská pošta aj Antenna Hungária, telekomunikačná firma, ktorá zabezpečuje televízne a rozhlasové vysielanie v celej krajine. Potom sú to ďalšie elektrárne, plynárne a vodárne, energetické a finančné inštitúcie, zdravotnícke zariadenia aj neziskové organizácie.

Minister obrany T. Benkő pre televíziu M1 uviedol, že vyslané tímy budú sledovať činnosť týchto firiem. Následne majú podávať hlásenia akčnému výboru.

Syn šéfa štátnych hmotných rezerv si v Bratislave kúpil byty za státisíce. Hypotéku nepotreboval
Kajetán Kičura ako šéf Správy štátnych hmotných rezerv aktuálne čelí podozreniu z nakupovania predraženého zdravotníckeho materiálu. Škandálu je však vytavený aj jeho syn, ktorý si mal nedávno v centre Bratislavy kúpiť dva byty bez hypotéky.... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok