Japonský premiér nevylúčil odklad olympijských hier v Tokiu
23 | 03 | 2020 I TASR

Odklad tohtoročných letných olympijských hier v Tokiu "sa môže stať nevyhnutným", pokiaľ by pandémia nového koronavírusu znemožňovala ich bezpečný priebeh. Vyhlásil to v pondelok japonský premiér Šinzó Abe, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.


Abe povedal na pôde parlamentu, že Japonsko je stále odhodlané usporiadať olympijské hry v "úplnej" podobe, v prípade ťažkostí však môže rozhodnúť o odklade týchto hier, a to "predovšetkým s ohľadom na atlétov".

Japonský premiér tak prvýkrát pripustil, že olympijské hry by sa nemuseli začať v plánovanom termíne 24. júla, zatiaľ čo sa vo svete naďalej šíri nový koronavírus. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) počas noci takisto zmenil doterajší spôsob vyjadrovania, keď oznámil, že začne intenzívnejšie pracovať na rôznych scenároch vrátane odkladu hier.

"Zrušenie nie je možnosťou," povedal Abe, čím zopakoval predošlý výrok šéfa MOV Thomasa Bacha. Ten uviedol, že zrušenie olympijských hier "by nevyriešilo žiadny problém a nikomu by nepomohlo". Práve MOV bude mať pri rozhodovaní o nadchádzajúcich hrách konečné slovo, pričom je v súvislosti s koronavírusovou pandémiou pod čoraz väčším nátlakom zo strany svetových atlétov a športových zväzov.

Hráči FC Barcelona pristúpili na zníženie platov, prezident Bartomeu bude ešte rokovať o spoločnom postupe s Európou
Lídri futbalového tímu FC Barcelona na čele s Lionelom Messim sa dohodli s prezidentom klubu Josepom Mariom Bartomeuom na znížení platov. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | SITA