Umelá inteligencia by mohla rozhodovať o živote alebo smrti pacientov s Covid-19?
21 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Čínski vedci tvrdia, že vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá môže lekárom pomôcť pri výbere a uprednostňovaní pacientov s ochorením Covid-19 na základe analýzy krvi, vďaka ktorej dokážu predpovedať mieru prežitia.


Lekári uprostred pandémie koronavírusu čelia každodenným rozhodnutiam o živote alebo smrti pacientov. Portál SCMP informuje, že vedci v Číne vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá lekárom pomáha pri výbere týchto možností.

To však vyvoláva ďalšiu komplikovanú otázku: Mala by sa umelá inteligencia zapájať do lekárskych rozhodnutí o živote a smrti ľudí?



Lekári uprostred chaosu v preplnených nemocniciach, ktoré sa súčasne najviac zaoberajú pandémiou koronavírusu, musia rýchlo rozhodovať o liečbe pacienta a rozumne zvážiť, ako uprednostniť jedného pacienta pred druhým.

Jedným z častých argumentov pri rozhodovaní je, že osoba, ktorá má väčšiu šancu na prekonanie choroby je uprednostnená, aby sa zbytočne neplytvalo časom a zdrojmi kvôli niekomu, kto má minimálnu šancu na prežitie. Ďalším argumentom, tentokrát „ľudskejším“ je, že pacienti s najvyšším rizikom úmrtia by sa mali liečiť prví, lebo pacienti s vyššou pravdepodobnosťou prežitia veľkú šancu vyliečiť sa bežným „domácim“ spôsobom.

Čínski vedci tvrdia, že prišli s technológiou umelej inteligencie, ktorá môže lekárom pomôcť urobiť informovanejšie rozhodnutia o tom, kto má väčšiu šancu na prežitie a kto by sa mal uprednostniť medzi konkurenčnými pacientmi s vírusom Covid-19. Vedci z univerzity vedy a technológie Huazhong (HUST) tvrdia, že vyvinuli diagnostickú technológiu umelej inteligencie, ktorá dokáže rýchlo analyzovať vzorky krvi a predpovedať mieru prežitia.

Elon Musk si z koronavírusu ťažkú hlavu nerobí, preto je továreň Tesly stále otvorená
Vynálezca, vizionár a filantrop Elon Musk zľahčuje závažnosť epidémie koronavírusu a svoju miestnu továreň v severnej Kalifornii nechal otvorenú napriek miestnym príkazom na uzavretie podnikov tohto typu, informuje portál MSN. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Vývojári tvrdia, že táto umelá inteligencia dosiahla 90 percentnú presnosť v miere úmrtnosti a prežitia u viac ako 400 pacientov na základe odobratých vzoriek krvi.  Výsledky svojho výskumu sa zverejnili na serveri Medrxiv.org, ktorý používajú vedci z celého sveta na zverejnenie rôznych prieskumov týkajúcich sa vírusu Covid-19.

V uverejnenom príspevku sa uvádza, že vývojári pod vedením Yuana Yeho, profesora so školou umelej inteligencie a automatizácie na HUST, dúfajú, že v blízkej budúcnosti zlepšia presnosť systému s väčšou databázou.

Keďže infikovaní pacienti väčšinou bojujú s ťažkým zápalom pľúc, ktorý si vyžaduje okamžitú liečbu, vedci tvrdia, že táto umelá inteligencia by mohla pomôcť zaneprázdneným lekárom s obmedzeným časom a zdrojmi rozhodnúť, ktorý pacient dostane liečbu ako prvý.

Americký pastor: "Neprestávajte platiť desiatky, aj keď stratíte prácu kvôli Koronavírusu" (Video)
Kenneth Copeland, americký evanjelický kazateľ vystupujúci v televízií, vyvolal vlnu kontroverzie po svojom komentári o tom, čo kresťania musia robiť napriek pandémii koronavírusu. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka


„V súčasnosti nemáme k dispozícii žiadny prognostický biomarker ani iný nástroj na meranie závažnosti choroby pacientov, ktorí si vyžadujú okamžitú lekársku starostlivosť,“ píše Yuan a jeho kolegovia vo svojom príspevku. Cieľom tejto technológie umelej inteligencie je „identifikovať vysoko rizikových pacientov skôr, ako sa objavia nezvratné lézie pľúc“, dodali.

Keď sa prvýkrát objavil vírus Covid-19 vo Wu-chane v strednej Číne, lekári a vedci o ňom veľa nevedeli. Stav niektorých pacientov s miernymi príznakmi a bez závažných zdravotných problémov sa zhoršil do kritického stavu v priebehu niekoľkých dní. Keby vtedy lekári vedeli rozhodnúť, ako a ktorého pacienta vyliečiť skôr, počet úmrtí by sa nerovnal súčasným štatistikám.

Použitie novej technológie umelej inteligencie by mohlo umožniť „odhalenie, včasný zásah a potenciálne zníženie úmrtnosti vysoko rizikových pacientov“, uviedli vedci.

Bývalý technik spoločnosti Google sa priznáva ku krádeži obchodných tajomstiev, ktoré teraz využíva Uber
„Stiahol som tento súbor s úmyslom použiť ho v prospech niekoho iného ako Google,“ uviedol Anthony Levandowski v súdnom dokumente. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka