AKTUÁLNE: Matovič predstavil mená členov novej vlády
18 | 03 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Podpredsedníčka strany Veronika Remišová bude vicepremiérka a ministerka na novom ministerstve pre regionálny rozvoj a investície.


Na spoločnom brífingu to oznámili zástupcovia strán budúcej vládnej koalície.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti obsadí nasledujúce ministerstvá: ministerstvo financií (Eduard Heger), ministerstvo zdravotníctva (Marek Krajčí), ministerstvo obrany (Jaroslav Naď), ministerstvo vnútra (Roman Mikulec), ministerstvo pôdohospodárstva (Ján Mičovský), ministerstvo kultúry (Natália Milanová), ministerstvo životného prostredia (Ján Budaj).

Sloboda a Solidarita bude riadiť ministerstvá školstva (Branislav Gröhling), zahraničných vecí (Ivan Korčok) a hospodárstva (Richard Sulík, ktorý bude aj vicepremiérom pre ekonomiku).

Strana Za ľudí na ministerku spravodlivosti nominovala Máriu Kolíkovú. Podpredsedníčka strany Veronika Remišová bude vicepremiérka a ministerka na novom ministerstve pre regionálny rozvoj a investície.

Hnutie Sme rodina bude riadiť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré povedie Milan Krajniak. Na čele ministerstva dopravy bude Andrej Doležal. Kollárovci budú mať aj post vicepremiéra pre legislatívu a strategické plánovanie, ktorým bude Štefan Holý.

Nová vláda by mala prevziať svoje funkcie v sobotu 21. marca. Ustanovujúca schôdza parlamentu sa uskutoční v piatok 20. marca a v ten istý deň dosluhujúca vláda SR podá demisiu.

Pellegriniho partia situáciu s koronavírusom ťažko nezvládla
Na začiatok si pripomeňme fakty. Nový vírus v Číne zaznamenali vlani 31. decembra. Bezpečnostná rada nášho štátu zasadla 27. februára tohto roku. To všetko pod vedením premiéra a povereného ministra zdravotníctva Petra... Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Arpád Németh

Aktualizácia:

Matovič v pondelok (16. 3.) deklaroval, že jediným záujmom novej vlády je postarať sa o situáciu s novým koronavírusom. Nechcú preto hneď po nástupe robiť personálne zmeny na úradoch, podľa jeho slov sú pripravení s pracovníkmi spolupracovať a požiadať ich o súčinnosť.

"Ideme do toho s plnou zodpovednosťou a vedomím, že nemôžeme zlyhať," vyhlásil pred novinármi Matovič. Remišová uviedla, že prioritami jej strany bude očista justície a takisto eurofondov, v týchto oblastiach podľa nej vládne korupcia.

Kollár vymenoval tri priority svojej strany, a to výstavbu nájomných bytov, zrušenie doplatkov za lieky a uplatnenie a spustenie exekučnej amnestie. V rezorte hospodárstva sa chce Sulík prednostne venovať príprave niekoľkých desiatok opatrení na okamžité zmiernenie ekonomických dosahov krízy spojenej s novým koronavírusom.

Sulík chce tiež zlepšovať podnikateľské prostredie, ako aj pripraviť opatrenia na podporu vyššej výstavby bytov, špeciálne nájomných bytov. Matovič zároveň uviedol, že koaličnú zmluvu by mali podpísať v najbližších dňoch.

Trump chce Američanom posielať hotovosť
Akciové trhy v USA v utorok posilnili. Po prepade z pondelka, ktorý bol najstrmší za vyše tri dekády, však vyrovnali sotva polovicu strát. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | SITA/AP