Matovič stále tají novú vládu
17 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Líder OĽaNO a budúci premiér sa chová mimoriadne neštátnicky.


Vodu káže a víno pije. Po tom, ako mal Igor Matovič v utorok informovať o zložení novej vlády, verejnosť mená nových ministrov stále nepozná. Nevieme tak, kto bude v čase krízy sedieť napríklad na poste ministra zdravotníctva alebo financií, ktorí budú kľúčoví pri postupe zvládania krízy s koronavírusom.

Mená ministrov už pritom akceptovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vyriešený je aj "problém" so štátnymi tajomníkmi a krížovou kontrolou na ministerstvách. Tá sa nezavedie, hoci aj to by malo viac prispieť k transparentnosti a kontrole, hoci len v koalícii.

Ak k tomu pripočítame neustále achkanie lídra OĽaNO o tom, ako mu zakazovali chodiť na krízový štáb namiesto toho, aby povedal, ako si jeho strana riešenie predstavuje, môžeme konštatovať, že líder OĽaNO a budúci premiér sa chová mimoriadne neštátnicky. A jeho postupy rozhodne majú pramálo spoločné s toľkou deklarovanou transparentnosťou.

Kiska bude mať dohľad nad sudcami. Pomôže mu to pri rozsudkoch?
Otázkou je, aké zmeny plánujú liberáli na školstve a či tam ich bačovanie neohrozí systém cirkevných škôl. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Pomôcť si tak môžme iba menami, ktoré postupne unikajú do médií.

Premiérom bude Igor Matovič, predsedom parlamentu bude Boris Kollár.

SaS bude riadiť ministerstvá školstva (Branislav Gröhling), zahraničných vecí (Ivan Korčok) a hospodárstva (Richard Sulík, ktorý bude aj vicepremiérom pre ekonomiku). Mária Kolíková zo strany Za ľudí má byť ministerka spravodlivosti a Veronika Remišová je nominantka na vicepremiérku a ministerku pre regionálny rozvoj a investície.

Podľa informácií z kuloárov politických strán je nominantom OĽaNO na ministra financií Eduard Heger a na ministra zdravotníctva Marek Krajčí. Ministrom obrany sa pravdepodobne stane Jaroslav Naď a ministrom vnútra Gábor Grendel. Šéfom rezortu pôdohospodárstva má byť Marcel Klimek, na kultúru obyčajní pravdepodobne nominujú Moniku Milanovú. Miistrom životného prostredia bude pravdepodobne Ján Mičovský.

Ekonomický expert hnutia Sme rodina Štefan Holý sa má stať vicepremiérom pre legislatívu a strategické plánovanie. Rezort dopravy by mal viesť Andrej Doležal, ktorý je riaditeľom pre inovácie v spoločnosti Towercom. Milan Krajniak tak pravdepodobne povedie ministerstvo práce, napísal Denník N.

AKTUALIZOVANÉ: Andrej Kiska sa vzdá poslaneckého mandátu
Exprezident a predseda strany Za ľudí Andrej Kiska sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady (NR) SR, ktorý získal vo februárových parlamentných voľbách. Upozornil na to portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR