Česi utekali z Tirolska na poslednú chvíľu
17 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Množstvo Čechov, ktorí pracujú počas zimnej sezóny v rakúskych Alpách, zažívali krušné chvíle. Situácia v súvislosti s pandémiou Covid 19 sa tam menila niekedy z hodiny na hodinu. Príbeh Lucky publikovali novinky.cz.


V Rakúsku vyhlasovali karanténu aj v jednotlivých obciach, v ktorých sú horské strediská. V jednom z tamojších hotelov pracovala aj servírka Lucka. „Volala som kamarátke zo Slovenska do iného tirolského strediska. Pracujú tam s manželom, obaja v gastronómii. Povedala mi, že domov už ich nepustia, musia zostať v Tirolsku v karanténe 14 dní. Celé stredisko uzavreli a nikto nesmie odísť. To ma pomerne vydesilo,“ popisuje udalosti nedeľného dopoludnia.

Práve pripravovala raňajky, keď prišli hostia s tým, že musia rýchle odísť, pretože stredisko sa zatvára. I v hoteli začala okamžite panika. Všetci zamestnanci sa museli rýchle rozhodnúť, či tam zostanú alebo pôjdu.

„Zavolal si nás šéf, ktorý nám povedal, že nás tam nemôže držať. Vraj pokiaľ chceme, máme ísť hneď,“ podotkla Lucka. V Alpách pracovala od leta, ale na zbalenie vecí mala pol hodiny. Prvé, čo riešila, bol odvoz do Českej republiky.

Štát začal s distribúciou ochranného materiálu pre zdravotníkov
Štát začal v utorok s distribúciou prvej várky ochranného a zdravotníckeho materiálu cez vyššie územné celky pre ambulantných lekárov. Ide o takmer 70.000 kusov materiálu. Uviedol to v utorok po návšteve podniku Zornica v Bánovciach nad Bebravou... Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | TASR


„Mala som šťastie, že zo strediska podobne utekali i moji kolegovia z Rakúska. Nemám totiž auto, ale ponúkli mi v tejto zložitej situácii odvoz. Samozrejme, že len na české hranice. Skvelé bolo, že mi ponúklo pomoc i množstvo kamarátov z Čiech a jeden si ma na hranici vyzdvihol,“ konštatovala Lucka.

Na hraniciach v Dolnom Dvorišti jej policajti zmerali teplotu a poučili ju o karanténe. Lucka priznala, že keď prišla do Čiech, poriadne sa jej uľavilo. „Policajti v ochranných oblekoch boli veľmi príjemní a mala som radosť, že som v Čechách. Nikto totiž v súčasnej dobe nemôže vedieť, ako dlho bude v alpských strediskách trvať karanténa. Snažím sa povzbudiť aspoň po telefóne ostatných kolegov, ktorí tam uviazli a v súčasnej dobe nemôžu odísť,“ konštatovala Lucka.

Hneď nasledujúci deň sa nahlásila do karantény. „Samozrejme ani to nie je žiadna rozprávka, ale také sú nariadenia a rozhodne ich budem dodržiavať,“ dodala Lucka.

"Mám koronavírus a v obchodoch oblizujem pečivo," napísal muž z Česka
Čechovi z Ústia nad Labem (33) hrozí osem rokov za mrežami za šírenie poplašnej správy. Ochorenie COVID-19 sa mu pritom nikdy nepotvrdilo. O jeho nezmyselnom konaní informoval portál idnes.cz. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová