Francúzska vesmírna agentúra odložila štarty kozmických rakiet kvôli koronavírusu
16 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Francúzska vesmírna agentúra, ktorej kozmodróm sa nachádza vo Francúzskej Guyane, sa rozhodla pozastaviť všetky štarty kozmických rakiet a tiež uviedla, že má obavy týkajúce sa zdravia v súvislosti s „rýchlym šírením“ smrtiacej epidémie koronavírusu. Informuje portál RT.


Francúzsko sa v súčasnosti snaží zastaviť šírenie smrtiacej choroby, ktorá je oficiálne známa ako Covid-19. Jej národná vesmírna agentúra (CNES) sa teraz pripojila k úsiliu a oznámila, že „reorganizuje“ prácu svojich štyroch centier - vrátane kozmodrómu, ktorý sa nachádza na odľahlom zámorskom území Francúzskej Guyany.



Plán „reorganizovania činnosti“ sa spolieha na prácu na diaľku a zameranie sa na „strategické operačné funkcie“, ako je údržba existujúcich satelitných systémov.

Podľa pondelkového vyhlásenia CNES budú všetky štarty rakiet vo Francúzskej Guyane pozastavené, kým bude zariadenie v pohotovostnom režime. Predseda agentúry Jean-Yves Le Gall uviedol, že je „absolútne nevyhnutné“, aby sa agentúra CNES zapojila do celonárodného úsilia, ktoré je zamerané na boj proti epidémii, a že prijaté opatrenia sú „nevyhnutné“ na porazenie vírusu.

„Zdravie našich zamestnancov je pod drobnohľadom,“ dodal predseda agentúry.

Situácia vo Francúzsku je „mimoriadne znepokojujúca“ a rýchlo sa zhoršuje, varuje zdravotnícky úradník
Francúzi by nemali podceňovať hrozbu koronavírusu, pretože situácia v krajine je už v súčasnosti hrozná a je pravdepodobné, že sa ešte zhorší, varoval vysoko postavený zdravotnícky úradník a dodal, že ľudia by mali zostať doma. Informuje portál... Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár