Cena ropy klesla na štvorročné minimum, americká ropa klesla pod 30 dolárov za barel
16 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Cena ropy v pondelok opäť klesla, pretože americké trhy nezvládli núdzové zníženie sadzieb Federálnym rezervným systémom USA a jeho globálnymi partnermi. Informuje portál RT.


Cena americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) klesla takmer o osem percent na 29,24 dolárov za barel, pričom ropa Brent klesla takmer o 11 percent na 30,33 dolárov za barel.

"Je zrejmé, že hlavné centrálne banky na celom svete využívajú všetky dostupné nástroje na predchádzanie krízy, zdá sa však, že strach z pandémie preberá kontrolu nad investormi," uviedol pre agentúru Reuters Hussein Sayed, hlavný trhový stratég spoločnosti FXTM.

Globálne akciové trhy klesajú kvôli vládam, ktoré prijímajú drastické opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu
Globálne akciové trhy v pondelok opäť klesli, pričom Federálny rezervný systém USA znížil sadzby takmer na nulu, aby sa pokúsil vyrovnať s dopadom koronavírusu na globálnu ekonomiku. Informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Fed v nedeľu znížil svoju úrokovú sadzbu na takmer nulovú hodnotu. Nasledovala rezervná banka Nového Zélandu, ktorá znížila sadzby o 75 bodov na rekordne nízku úroveň.

„Relatívna slabosť Brentu by nemala byť príliš prekvapujúca vzhľadom na závažnosť situácie v celej Európe,“ uviedol analytik ING Warren Patterson a dodal, že „ďalším faktorom ponúkajúcim relatívne väčšiu podporu rope WTI je správa, že prezident Trump nariadil, aby sa strategické rezervy ropy vyplnili pri týchto nižších cenových hladinách.“

Ceny ropy boli po zániku dohody o znížení výroby OPEC+ pod silným tlakom. Po tom, čo Moskva a Rijád nedokázali prehĺbiť zníženie výroby, najväčší vývozca OPEC - Saudská Arábia - zvýšil svoju produkciu a znížil ceny, aby zvýšil predaj do Ázie a Európy. Tento krok spôsobil zmätok na svetovom trhu s ropou a taktiež spôsobil zrútenie cien ropy.

Situácia vo Francúzsku je „mimoriadne znepokojujúca“ a rýchlo sa zhoršuje, varuje zdravotnícky úradník
Francúzi by nemali podceňovať hrozbu koronavírusu, pretože situácia v krajine je už v súčasnosti hrozná a je pravdepodobné, že sa ešte zhorší, varoval vysoko postavený zdravotnícky úradník a dodal, že ľudia by mali zostať doma. Informuje portál... Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár