AKTUÁLNE: Prezidentka akceptuje všetky mená v novej vláde
16 | 03 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Nový parlament sa zíde tento piatok 20. marca a nová vláda by mala prevziať funkcie o deň neskôr.


Po stretnutí s ešte stále slúžiacim premiérom Petrom Pellegrinim a nastupujúcim premiérom Igorom Matovičom to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Mená ministrov oznámia až zajtra na osobitnej tlačovej konferencii.

„Zhodli sme s na tom, že odovzdanie a prevzatie moci prebehne v absolútnej spolupráci, konštruktívne a v súčinnosti,“ povedala prezidentka. Odovzdanie moci bude podľa Pellegriniho prebiehať slušne a na úrovni.

Štefan Holý má byť namiesto ministra vicepremiérom
Ministrom pôdohospodárstva za OĽaNO má byť Marcel Klimek. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Ustanovujúcu schôdzu parlamentu v zmysle rokovacieho poriadku zvoláva hlava štátu najneskôr do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb do národnej rady. Miesto, deň a hodinu jej konania oznámi predseda NR SR zvolený v predchádzajúcom volebnom období.

Ten podľa rokovacieho poriadku zvolá predsedov politických strán a hnutí zastúpených v parlamente a prerokuje s nimi prípravu schôdze. Doterajší predseda NR SR Andrej Danko (SNS) bude viesť ustanovujúcu schôdzu do zvolenia nového predsedu.

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi zložia ústavou predpísaný sľub do rúk dosluhujúceho predsedu parlamentu. Tajnou voľbou si zvolia predsedu NR SR. Stať by sa ním mal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý po svojom zvolení prevezme od Danka vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne.

Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov parlamentných výborov. Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby.

AKTUÁLNE: Vláda chce odložiť podanie daňových priznaní do 30.6.
Vláda chce začať rokovania s bankami o odložení splácania úverov. Malo by to platiť pre fyzické aj právnické osoby. Výmenou za to by banky možno nemuseli platiť bankový odvod. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA