Slušní sudcovia požadujú rozbitie korupčnej siete svojich kolegov
15 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Až trinásť sudcov pôsobiacich v slovenskej justícii bolo obvinených z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ich slušnejší kolegovia teraz žiadajú zásadnú očistu súdnictva.


Podľa vyhlásenia členov sudcovskej rady Za otvorenú justíciu (ZOJ) sú sudcovia šokovaní rozsahom trestne stíhaných sudcov z korupčných trestných činov. Viacerí z nich totiž zastávali alebo stále zastávajú vysoké funkcie v rámci slovenskej justície.


Medializované podozrenia naznačujú, že v prípade preukázania viny  nejde o zlyhanie jednotlivcov, ale o celú sieť prenikajúcu do najvyšších orgánov súdnictva,“ zaznieva z vyhlásenia sudcov, ktorých kolegovia boli zo závažných činov obvinení.


Členovia ZOJ, uvedomujúc si negatívny obraz súdnictva v slovenskej spoločnosti, zároveň vyzývajú k začatiu iniciatív, ktoré by pomohli odštartovať očistné procesy v justícii. Svojich obvinených kolegov taktiež vyzvali, aby nečakali na pozastavenie výkonu ich funkcie a sami požiadali o jej prerušenie.


Týždenník Trend však dopĺňa, že toto vyhlásenie ZOJ je v protiklade k vyhláseniu, ktoré vydali sudcovia Okresného súdu Bratislava V. Napriek tomu, že sa petržalskí sudcovia dištancujú od porušovania zákona akéhokoľvek ich kolegu, zastávajú sa svojho predsedu Dušana Sorgončíka.


Jankovská chce kvôli strachu o život vydať knihu. Má byť jej poistkou
Bývalej štátnej tajomníčke aktuálne hrozí až desať rokov za mrežami. Aby sa chránila pred prípadnou pomstou, má zvažovať, že napíše otvorenú knihu o svojom živote. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Sorgončíka, ktorý patrí do skupiny zadržaných sudcov, označujú za slušného a čestného človeka, ktorý si vždy svoje povinnosti plnil. Sudcovia Okresného súdu Bratislava V. dokonca vyhlásili, že sú v prípade uvalenia väzby ochotní za svojho predsedu zobrať záruku.


S vyhlásením ZOJ sa však nestotožňuje ani predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Tá zdôrazňuje, že aj napriek zlej situácii v justícii nie je možné zasahovať do osobných práv človeka a v tomto kontexte aj do nezávislosti justície.


Takéto konanie je v absolútnom rozpore s princípmi demokratického a právneho štátu i trojdelením moci. Treba dodať, že pokiaľ sa ktorýkoľvek občan -a obzvlášť sudca - dopustí akejkoľvek protiprávnej činnosti, má byť za to riadne potrestaný, avšak v ústavnoprávne a zákonne súladnom procese,“ dodáva vo vyhlásení Praženková.


Jankovská vraj ministrovi "do očí prisahala," že s Kočnerom nikdy nekomunikovala
Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, ktorú zverejnená komunikácia z aplikácie Threema usvedčuje z nadštandartných vzťahov s mafiánom Kočnerom, s ním vraj nikdy nekomunikovala. Ministrovi spravodlivosti Gáborovi... Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Magda Danková