Pápež napriek karanténe navštívil dva rímske kostoly
15 | 03 | 2020 I TASR

Pápež František sa modlil za "skončenie pandémie, ktorá sužuje Taliansko i celý svet, prosil o uzdravenie chorých a pripomenul si tých, ktorí ochoreniu podľahli"


Pápež František napriek karanténe, ktorá v súvislosti s chorobou COVID-19 platí v Taliansku, navštívil v nedeľu dva rímske kostoly, pričom sa v jednom z nich modlil za ukončenie globálnej pandémie a jej obete. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

František (83) najskôr zavítal do baziliky Santa Maria Maggiore a následne odkráčal do kostola San Marcello al Corso, uviedli vatikánske zdroje vo vyhlásení. Pápež si vybral tento kostol preto, že sa v ňom nachádza "zázračný kríž", ktorý v roku 1522 niesli mestom za skončenie epidémie.

František sa modlil za "skončenie pandémie, ktorá sužuje Taliansko i celý svet, prosil o uzdravenie chorých a pripomenul si tých, ktorí ochoreniu podľahli", uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni. Pápež sa vrátil do Vatikánu približne po 90 minútach od odchodu zo svojho sídla.

MIMORIADNE: Vláda vyhlasuje núdzový stav
Slovensko už má 61 nakazených koronavírusom. Nové prípady sú v Trnave, Trenčíne, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Taliansko v nedeľu zaznamenalo 368 ďalších úmrtí na COVID-19, čo je v tejto krajine najvyšší nárast za 24-hodinový časový úsek. Celkovo sa tamojší počet mŕtvych vyšplhal na 1809 - najviac mimo Číny, kde epidémia koncom minulého roka vypukla.

Pandémia postihla celosvetovo viac než 156.000 ľudí a zabila vyše 5800. Taliani sa na základe vládneho dekrétu musia zdržiavať vo svojich domovoch, aby sa tak zamedzilo šíreniu koronavírusu, ktorý ochorenie spúšťa.

V krajine bolo diagnostikovaných vyše 24.700 ľudí. Choroba u väčšiny ľudí spôsobuje iba mierne symptómy, ale u niektorých - najmä starších osôb a ľudí s podlomeným zdravím - môže spôsobiť závažný zdravotný stav alebo smrť. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa však veľká väčšina ľudí, ktorí ochorejú na COVID-19, uzdraví v priebehu niekoľkých týždňov.

Seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma, tvrdí Matovič
Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič vo svojich opatreniach spomína, že seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma a nevychádzať von. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza