Najčiernejší scenár v USA: Koronavírusom sa nakazí viac ako polovica Američanov
15 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

To zodpovedá až 214 miliónom ľudí, pričom 1,7 milión z nich by mohol koronavírus usmrtiť.


Americké stredisko pre kontrolu (CDC) vypracovalo vo februári niekoľko možných scenárov vývoja epidémie nového koronavírusu v Spojených štátoch amerických. Podľa toho najčiernejšieho sa patogénom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje pľúcne ochorenie Covid-19, nakazí až 65 percent obyvateľov. To zodpovedá až 214 miliónom ľudí, pričom 1,7 milióna z nich by mohol koronavírus usmrtiť. Informácie novín The Daily Mail prebrali novinky.cz.

Americké stredisko pre kontrolu behom februárového rokovania za zavretými dverami prezentovalo vláde štyri možné scenáre označené písmenami A, B, C, a D, píše denník The New York Times. Spomenutých 60 až 214 miliónov Američanov sa môže nakaziť podľa scenára označeného písmenom D.

Seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma, tvrdí Matovič
Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič vo svojich opatreniach spomína, že seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma a nevychádzať von. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza

Vedecky podložené prognózy

Je na mieste podotknúť, že stredisko do matematických modelov použitých pre prognózu ďalšieho vývoja nezapočítalo vplyv prijatých opatrení, ako sú rušenie športových či kultúrnych akcií. V Spojených štátoch sa zatiaľ nakazilo viac než 1900 ľudí a 42 chorých nákaze podľahlo.

„Dávame naozaj veľký pozor na to, aby sme mali naše prognózy vedecky podložené epidemiologickými modelmi a našimi znalosťami o víruse. Nemôžete vyhrať. Pokiaľ to preženiete, vyvoláte paniku, keď to podceníte, vedie to k falošnému uspokojeniu,“ uviedol pre noviny The Times Ira Longini, epidemiológ a zástupca riaditeľa Strediska pre štatistiky a početnosť infekčných chorôb pri Floridskej univerzite.
Málo nemocničných lôžok

Prípadné naplnenie najpesimistickejšieho scenára, ktorý počíta s tím, že by potrebovalo hospitalizáciu 21 miliónov ľudí, je znepokojujúce najmä preto, že je v USA podľa informácií Americkej nemocničnej asociácie k dispozícii len 924 tisíc lôžok.

Epicentrom nákazy je teraz Európa. Česko má rovnaký počet nových prípadov ako Čína
Epicentrom svetovej pandémie koronavírusu sa teraz stala Európa. Prehlásil to šéf Svetové zdravotníckej organizácie (WHO). Najnovšie čísla ukazujú, že v Európe je každý deň viac novo nakazených, ako to bolo v Číne behom januára a februára. Správu... Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová