AKTUALIZOVANÉ: Spoločná rusko-turecká hliadka v Sýrii bola obmedzená kvôli teroristom, ktorí používajú civilistov ako „živé štíty“
15 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Ruské a turecké sily v sýrskej provincii Idlib museli prerušiť svoju prvú spoločnú hliadkovú misiu krátko po tom, čo lokálni teroristi použili civilistov ako „živé štíty“, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Informuje portál RT.


V nedeľu Turecko a Rusko začali svoju prvú spoločnú hliadku pozdĺž bezpečnostného koridoru v Idlibe. Táto misia bola dohodnutá v rámci dohody o prímerí, ktorú začiatkom marca dosiahli prezidenti Vladimir Putin a Recep Teyyip Erdogan. Trasa hliadky viedla po strategickej diaľnici M4, ktorá spája sýrske mesto Aleppo s pobrežnou západnou provinciou Latakia a zároveň prechádza cez územie rôznych militantných skupín.

Ruské a turecké sily však museli svoju misiu obmedziť kvôli riziku eskalácie napätia, pretože miestne teroristické skupiny sa snažili vyprovokovať vojenskú hliadku tým, že využili ženy a deti ako ľudské štíty.

"Rusko-turecké koordinačné centrum sa rozhodlo obmedziť hliadkovú misiu ... aby sa zabránilo akémukoľvek incidentu, ktorý by mohol mať za následok civilné utrpenie," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení.

AKTUALIZOVANÉ: Rakety zasiahli irackú základňu, kde tento týždeň zahynuli americkí a britskí vojaci
Iracká základňa, v ktorej sa nachádzajú zahraničné vojenské jednotky, sa v sobotu opäť dostala pod paľbu rakiet. Podobný útok v stredu zabil troch ľudí vrátane dvoch Američanov a 1 britského vojaka. Informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Marek Molnár