Sociálna poisťovňa prizná 14-dňové ošetrovné počas zatvorenia škôl a predškolských zariadení
13 | 03 | 2020 I SITA

Sociálna poisťovňa prizná ošetrovné (OČR) pri osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia 11. roku jeho veku (10+344 dní) počas celého 14-dňového obdobia, počas ktorého budú školy a predškolské zariadenia uzavreté.


"Pred uplynutím tejto lehoty bude Sociálna poisťovňa na základe ďalšieho aktuálneho vývoja informovať, ako majú rodičia ďalej postupovať, ak zostanú školy, predškolské zariadenia aj naďalej uzavreté," informoval v piatok riaditeľ odboru komunikácie Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pri uzavretí školských a predškolských zariadení z rozhodnutia zriaďovateľa zákon o sociálnom poistení pripúšťa vyplácanie dávky ošetrovného maximálne v dĺžke desať dní. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti s nákazou koronavírusu však Sociálna poisťovňa oznámila, že po vyhlásení mimoriadnych opatrení ústredným krízovým štábom a v súlade s rozhodnutím príslušných orgánov o zatvorení škôl prizná 14-dňové ošetrovné.

AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku je deväť nových prípadov koronavírusu, nakazené je aj dieťa
Národné referenčné centrum potvrdilo v piatok deväť nových pozitívnych vzoriek na nový koronavírus. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Sociálna poisťovňa v súvislosti s mimoriadnou situáciou a opatreniami proti šíreniu koronavírusu tiež informovala, že jej klientské centrá, vysunuté pracoviská i ústredie budú od pondelka 16. marca otvorené pre verejnosť každý pracovný deň od 8:00 do 11:00. Pokladnice v pobočkách nebudú preberať hotovosť, Sociálna poisťovňa preto žiada verejnosť, aby na platby využili bezhotovostný styk.

"Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje na zákaz vstupu rodičov s deťmi do jej priestorov. Na odovzdávanie potrebných dokumentov a žiadosti treba využívať najmä e-mailovú komunikáciu, resp. e-schránky alebo poštový styk," uviedol Višváder. "Naďalej zostáva v platnosti možnosť odovzdať dokumenty do schránok pri vstupe do budov pobočiek v osobitnom priestore," dodal.

Koronavírus z nás robí biologické zbrane. Nie je čas na „žúrky“
Môže ísť o život. Každý, kto nedodržiava opatrenia je potenciálne časovanou bombou. Mnohí ľudia stále kašlú do dlane, nevedia si poriadne umyť ruky alebo si robia z karantény srandu. O rúške ani nehovoriac. Riešením je zodpovedný prístup. K sebe aj... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Natália Sollárová