Plénum ústavného súdu dalo súhlas s väzbou u piatich zadržaných sudcov
13 | 03 | 2020 I SITA

Ústavný súd nerozhodoval o vzatí, či nevzatí sudcov do väzby, ale len o súhlase na vzatie do väzby, o ktorej bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd


Plénum Ústavného súdu SR dalo vo štvrtok 12. marca súhlas s väzbou u piatich zadržaných sudcov a nesúhlas u ôsmich. Mená sudcov budú zverejnené po doručení rozhodnutia ústavného súdu jednotlivým stranám. Na brífingu o tom informoval predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

„V rámci neverejného zasadnutia pléna bolo umožnené dotknutým sudcom vyjadriť sa k žiadosti generálneho prokurátora. Ústavný súd nerozhodoval o vzatí, či nevzatí sudcov do väzby, ale len o súhlase na vzatie do väzby, o ktorej bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd, respektíve sudca pre prípravné konanie tohto súdu,“ uviedol Fiačan.

Matovič sa predviedol ako šašo bez plánu
Urazené ego, obviňovanie dosluhujúcej vlády a plán sledovať ľudí cez mobily. To je riešenie nastávajúceho premiéra na krízovú situáciu s koronavírusom. Matovič ako budúci premiér nezvládol ani svoje prvé vystúpenie ku... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Ako ďalej dodal, súd rozhodol po tajnom hlasovaní. Spresnil, že sudcovia, pri ktorých nebol daný súhlas s väzbou, sú aj naďalej trestne stíhaní.

Mená sudcov, pri ktorých ústavný súd dal súhlas s väzbou, na brífingu Fiačan nepovedal. V piatok 13. marca by však podľa jeho slov mohli byť zverejnené. Fiačan neodpovedal ani na otázku, či je medzi piatimi sudcami aj bývalá štátna tajomníčka Monika J.

Právny zástupca Moniky J. Peter Erdös dnes po jej predvedení pred ústavný súd uviedol, že naďalej trvajú na tom, že nie je dôvod na jej väzobné stíhanie. „Klientka sa vyjadrila predovšetkým k ústavnoprávnym aspektom prípadného obmedzenia osobnej slobody. Trváme na tom názore, že nie je dôvod na väzobné stíhanie,“ uviedol. Právny zástupca nechcel konkretizovať, či jeho klientka zmenila stanovisko vo vzťahu k Marianovi K. Pri odchode z funkcie štátnej tajomníčky tvrdila, že s ním nekomunikovala ani osobne, ani sprostredkovane.

Prokuratúra odmietla Kiskovu sťažnosť voči obvineniu v jeho daňovej kauze
Prokuratúra zamietla sťažnosť Andreja Kisku voči vzneseniu obvinenia v jeho daňovej kauze. Informoval o tom Denník N. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Peter Haluza


NAKA v utorok v skorých ranných hodinách zadržala sudcov, ktorí sa spájajú s komunikáciou Mariana K. cez aplikáciu Threema. Následne bola podaná žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby na Ústavný súd SR. Predseda ústavného súdu Ivan Fiačan zvolal neverejné zasadnutie pléna so začiatkom o 9:00, kde bolo 13 sudcom umožnené vyjadriť sa. Medzi zadržanými je bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., sudkyne Denisa C., Zuzana M. či Miriam R.