Nepálska vláda uzavrela pre koronavírus Mount Everest
13 | 03 | 2020 I SITA

Cudzincom, ktorí do Nepálu aj tak pricestujú, vláda odporučila 14-dňovú karanténu.


Nepálska vláda uzavrela Mount Everest na zvyšok jarnej horolezeckej sezóny. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu. Vláda uviedla, že zruší všetky povolenia na výstup od 14. marca až do 30. apríla. Podobný postoj zaujala aj Čína, ktorá už zrušila expedície zo svojej severnej strany vrchu.

Podľa novín Kathmandu Post má Nepál z predaja výstupových povolení každoročne zisk štyri milióny dolárov (3,6 milióna eur) a k tomu ešte ďalšie významné príjmy z turizmu. Cudzincom, ktorí do Nepálu aj tak pricestujú, vláda odporučila 14-dňovú karanténu.

Matovič sa predviedol ako šašo bez plánu
Urazené ego, obviňovanie dosluhujúcej vlády a plán sledovať ľudí cez mobily. To je riešenie nastávajúceho premiéra na krízovú situáciu s koronavírusom. Matovič ako budúci premiér nezvládol ani svoje prvé vystúpenie ku... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Väčšina horolezcov do krajiny prichádza z USA, Indie, Číny, Británie a Južnej Kórey. Pre štát predstavuje ich príchod významný hospodársky prínos.

Jarná horolezecká sezóna na Mount Evereste sa začala v Nepále minulý týždeň. Tamojšie úrady sa však obávajú, že budú mať tento rok celkovo menej výstupov, čo by mohlo znížiť štátne príjmy a ovplyvniť tisíce pracovníkov, ktorých živobytie závisí od horolezcov. Nepál doteraz potvrdil len jeden prípad koronavírusu.