Irán vyzval USA, aby prestali ukazovať prstami a akceptovali „následky svojej nezákonnej prítomnosti v Iraku“
13 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Teherán vyzval Washington, aby prehodnotil svoju reakciu na útok na irackú základňu, pri ktorom zomreli dve americké jednotky, pričom to Irán argumentuje tým, že USA by mali prevziať zodpovednosť za svoje vojenské okupácie namiesto toho, aby obviňovali Irán. Informuje portál RT.


"USA by mali niesť následky za svoju nezákonnú prítomnosť v Iraku a taktiež za atentát generála Kásema Solejmáního," uviedol v piatok hovorca ministerstva zahraničných vecí Seyyed Abbás Mousavi.

Úradník ministerstva zahraničných vecí navrhol, že prezident USA Donald Trump by sa zamerať mal namiesto „riskantných akcií a nepodložených obvinení“ na dôkladné preskúmanie prítomnosti a správania svojich vojakov v regióne.

Rozostavané iracké letisko bolo poškodené americkými leteckými útokmi
Rozostavané letisko v irackej centrálnej provincii Karbala bolo zasiahnuté americkými projektilmi pri ich útoku na milície. USA predtým uviedli, že útoky boli „presné“ a "defenzívne". Informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Pripomienky prichádzajú krátko potom, čo Pentagon tvrdil, že zahájil útok proti piatim cieľom Hizballáhu v Iraku, ako odvetu za útok na tábor Taji neďaleko Bagdadu. V stredu zasiahlo základňu celkom 18 rakiet, pričom tento útok neprežili dve americké jednotky a jeden člen britského kráľovského armádneho lekárskeho zboru.

Iracká armáda uviedla, že americké útoky, ktoré boli údajne zamerané na iránske milície, zabili troch irackých vojakov, dvoch policajtov a jedného civilistu. Stavebný robotník bol údajne tiež zabitý po tom, ako americká armáda zaútočila na rozostavané medzinárodné letisko Kerbala. Manažment letiska trval na tom, že letisko je len na civilné účely a odsúdil reakciu USA ako „neoprávnený útok“.

USA zahajuje odvetné útoky na Irán
Po raketovom útoku, pri ktorom zahynuli dvaja americkí vojaci, Spojené štáty zahájili odvetné letecké útoky proti iránskej milícií v Iraku, informuje BBC. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Timotej Dudka