EÚ ponúka migrantom za návrat do vlasti dvetisíc eur
13 | 03 | 2020 I SITA

Európska únia plánuje zaplatiť každému migrantovi z preplnených stredísk na gréckych ostrovoch dvetisíc eur za návrat do vlasti. Informovala o tom európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johansson. Návrh schválila aj grécka vláda.


Podľa političky ponuka platí len jeden mesiac a iba pre utečencov, ktorí prišli pred 1. januárom. Podľa jej informácií bude mať nárok na dobrovoľný návrat zhruba päťtisíc osôb.

Tento mesiac dorazili na grécke ostrovy neďaleko od tureckého pobrežia stovky migrantov na člnoch. Tamojšie centrá vybudované pre približne šesťtisíc utečencov hostia už takmer 42-tisíc ľudí. Charitatívna organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá pôsobí na ostrovoch, uviedla, že sa tam nachádza približne 14-tisíc detí.

"Muži, ženy a deti žijú v preplnených centrách v strašných podmienkach v neustálom strachu a bez základných potrieb, akými sú toalety, sprchy a elektrina. Naše tímy pri tábore Moria prijmú každý deň asi 70 detí. Medzi nimi sú aj také, ktoré trpia chronickými chorobami, ktoré nedokážeme náležite liečiť," uviedol pre BBC vedúci misie MSF v Grécku Stephan Oberreit.

Grécko má na svojich hraniciach tajné miesto, kde zadržiava migrantov
Na území Grécka pri hraniciach s Tureckom sa s vedomím tamojšej vlády nachádza "tajné zariadenie", v ktorom zadržiavajú migrantov pred tým, ako ich z krajiny bez riadneho azylového konania vyhostia naspäť do Turecka. Informoval o tom v stredu... Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR


Johansson zároveň dodala, že sedem členských krajín EÚ súhlasilo s rozdelím si približne 1600 detí bez sprievodu, ktoré sú považované za obzvlášť zraniteľné. Mnohí migranti pochádzajú zo Sýrie, ale sú medzi nimi aj osoby z Afganistanu, Pakistanu a západnej Afriky.

Niektoré organizácie považujú situáciu v Sýrii za príliš nebezpečnú na to, aby sa tam mohli migranti vrátiť. Pakistan je podľa nich už bezpečný.

Chorvátsko pošle materiálnu pomoc Grécku, ktoré čelí vlne migrantov
Chorvátska vláda sa vo štvrtok rozhodla okamžite poskytnúť materiálnu pomoc Grécku, ktoré sa snaží zvládnuť ťažkú situáciu s vlnou migrantov pokúšajúcich sa dostať z Turecka na územie Európskej únie. Informovala o tom chorvátska štátna tlačová... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | TASR