Saudská Arábia chce zaplaviť Európu lacnou ropou, čím chcú vytlačiť Rusko
12 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Saudská Arábia údajne postupuje vo svojej ropnej vojne s Ruskom strojnásobením dodávok ropy na európsky trh, pričom poskytuje obrovské zľavy, ktoré by mohli ďalej narušiť ceny ropy. Informuje portál RT.


Európa sa môže stať hlavným "bojiskom" pre dvoch veľkých producentov ropy, ktorí minulý týždeň nedosiahli novú dohodu o znížení výroby. Podľa portálu Bloomberg, Saudská Arábia ponúkla, že predá svoju arabskú ropu Rotterdamu za približne 25 dolárov za barel, čo je o sedem dolárov menej, ako hlavná ruská exportná zmes Urals.

Ropný gigant Saudského kráľovstva Aramco, ktorý sa nedávno zaviazal zvýšiť vývozné a výrobné kapacity, údajne ponúkol okrem iného ďalšie dodávky európskym rafinériám, ako sú Royal Dutch Shell, BP, Total a OMV. Zásielky by mohli byť o 25 až 200 percent väčšie ako bežné dodávky, dodal portál Bloomberg.

Ropný spor medzi Moskvou a Rijádom ovplyvňuje ceny ropy od konca minulého týždňa, čo malo za následok masívny pondelkový pád, keď ceny klesli takmer o 30 percent. Pričom vo štvrtok klesli ceny WTI a Brentu o viac ako päť percent.

Globálne trhy sa rútia po tom, ako USA zakázali lety z Európy
Covid-19 spôsobil paniku na svetových finančných trhoch potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu a USA zakázali všetky lety z Európy. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


Ani Rusko, ani Saudská Arábia neopisujú súčasnú situáciu ako "ropnú vojnu". Kremeľ vo štvrtok oznámil, že ceny ropy ovplyvnil celý rad faktorov, zdôrazňujúc, že ​​všetci hráči sú „na rovnakej lodi“.

Ruskí predstavitelia opakovane zdôraznili, že národ má dostatok rezerv na ochranu svojej ekonomiky v dôsledku turbulencií na ropnom trhu. Predseda vlády Michail Mišustin vo štvrtok uviedol, že majú viac ako 570 miliárd dolárov v držbách zlatých rezerv, ako aj 10 biliónov rubľov (133 miliárd dolárov) v hodnote likvidných aktív pridelených ruským štátnym majetkovým fondom. Tieto rezervy by mali stačiť na vyrovnanie rozpočtových výdavkov, aj keď cena ropy zostane na nízkej hodnote.

Čínska štúdia zistila, že koronavírus môže prejsť ďalej než je „bezpečná vzdialenosť“ a môže zostať vo vzduchu najmenej 30 minút
Podľa najnovšej štúdie tímu čínskych vládnych epidemiológov môže koronavírus Covid-19, ostať vo vzduchu najmenej 30 minút a prejsť diaľku až 4,5 metra - ďalej ako je „bezpečná vzdialenosť“, ktorú odporúčajú zdravotnícke orgány na celom svete.... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Marek Molnár