Putin a Erdogan ocenili "zníženie napätia" v sýrskom Idlibe
12 | 03 | 2020 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan ocenili vo štvrtok "výrazné zníženie napätia v deeskalačnej zóne v Idlibe" v Sýrii. Podľa agentúry AFP o tom informoval Kremeľ.


Obaja prezidenti, ktorí sa minulý týždeň dohodli na prímerí v provincii Idlib na severozápade Sýrie, sa taktiež zaviazali pokračovať v spoločnej práci "s cieľom zabezpečiť udržateľný režim prímeria a ďalšiu stabilizáciu situácie", uviedol Kremeľ vo vyhlásení po telefonickom rozhovore medzi Putinom a Erdoganom.

Dosiahnutie dohody o pokoji zbraní, ktorá začala platiť minulý týždeň v piatok po polnoci, ohlásili ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň vo štvrtok po šiestich hodinách rokovaní v Moskve.

Obe strany sa zároveň dohodli na vytvorení bezpečnej zóny pre civilné obyvateľstvo v provincii Idlib neďaleko hraníc s Tureckom. Ide o poslednú baštu povstalcov bojujúcich proti silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

V posledných týždňoch sa Idlib stal dejiskom konfliktu medzi Tureckom, ktoré podporuje niektoré skupiny povstalcov, a sýrskym vládnym režimom, ktorý má podporu Ruska.

Putin si presadil, že môže znovu kandidovať na prezidenta
Ruská Štátna duma prijala v utorok v druhom čítaní návrh zákona o zmene a doplnení ústavy Ruskej federácie, ktorý predložil ruský prezident Vladimir Putin. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | TASR