Po vyhlásení mimoriadnej situácie sa neobmedzujú žiadne práva občanov, tvrdí Ministerstvo vnútra
12 | 03 | 2020 I TASR

Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov. Nie sú pri nej dotknuté a ani sa neobmedzujú žiadne práva občanov. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.


"Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov, aby mohli byť napríklad vykonávané záchranné práce pri živelných pohromách, použité sily a prostriedky z územia, kde bola vyhlásená mimoriadna situácia, použité zložky integrovaného záchranného systému vo väčšom rozsahu a podobne," uviedol rezort.

Mimoriadna situácia je podľa MV nástrojom pre rýchlejšie zabezpečenie potrebného materiálu od spoločností a firiem, ktoré ním disponujú. Ide o materiál, ktorý je potrebný pre výkon záchranárskych prác alebo zabezpečenie ochrany obyvateľstva, poznamenalo ministerstvo.

Mimoriadna situácia na celom Slovensku
Na celom Slovensku začala platiť mimoriadna situácia. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"V tomto konkrétnom prípade ide o zdravotnícky materiál a prístroje, ktoré zvýšia kapacity SR pre účinnejšiu ochranu zdravia obyvateľstva v súvislosti s koronavírusom," uvádza MV.

Na celom Slovensku platí od štvrtkového rána mimoriadna situácia. Vyhlásila ju vláda SR v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu. Niektoré rozhodnutia sa budú podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.