Irán vydá Ukrajine čierne skrinky zo zostreleného lietadla spoločnosti UIA
12 | 03 | 2020 I TASR

Irán súhlasil, že Ukrajine vydá zapisovače letových údajov z lietadla Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA), ktoré bolo zostrelené 8. januára krátko po štarte z letiska v Teheráne.


Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter to v stredu oznámil ukrajinský veľvyslanec v Kanade Andrij Ševčenko.

Ševčenko podľa agentúry Interfax spresnil, že zástupca Iránu na zasadnutí Rady Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo, ktoré sa konalo v Montreale, oznámil súhlas Iránu s tým, že odošle Ukrajine čierne skrinky zo zostreleného lietadla. Irán dodal, že v prípade nutnosti ďalších expertíz odovzdá Ukrajina tieto zapisovače Francúzsku.

Ukrajinské lietadlo sa 8. januára zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Na palube bolo 176 ľudí, z ktorých nikto neprežil. Medzi obeťami sú občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Globálne trhy sa rútia po tom, ako USA zakázali lety z Európy
Covid-19 spôsobil paniku na svetových finančných trhoch potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu a USA zakázali všetky lety z Európy. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


Iránska strana najprv tvrdila, že k nehode došlo v dôsledku technických problémov lietadla. Neskôr, 11. januára, Irán oznámil, že ukrajinské lietadlo omylom zostrelila iránska armáda, konkrétne jej zložka revolučné gardy.

Nešťastie sa stalo v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA. Krátko pred zostrelením totiž Irán v odvete za cielené zabitie svojho významného generála Kásema Solejmáního Američanmi zaútočil na dve iracké základne s americkou posádkou a iránska armáda bola preto v strehu pred ďalšou americkou odvetou.

Podľa iránskych predstaviteľov si nižšie postavený dôstojník pomýlil lietadlo s americkou riadenou strelou. Na vyhodnotenie hrozby a reakciu na ňu mal pritom len zlomky sekundy.

MIMORIADNE: Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že šírenie vírusu Covid-19 po celom svete sa dostalo do štádia, keď ho možno označiť za pandémiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár