Čína prekonala vrchol epidémie koronavírusu a situácia sa upravuje
12 | 03 | 2020 I TASR

Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Oznámil to vo štvrtok tamojší Národný zdravotný výbor (NHC), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.


Epidemická situácia zostáva v krajine celkovo na "nižšej úrovni", doplnil hovorca NHC. Čína vo štvrtok ohlásila najnižší počet nových prípadov tejto nákazy od začiatku denného zverejňovania údajov o infikovaných pred siedmimi týždňami.

Za uplynulý deň čínske úrady zaregistrovali "len" 15 nových prípadov nákazy a 11 úmrtí, tvrdí NHC. Celková aktuálna bilancia pre Čínu predstavuje 80.793 nakazených a 3169 úmrtí.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok povedal, že nákaza novým koronavírusom v provincii Chu-pej a jej hlavnom meste Wu-chan je "v podstate pod kontrolou".

Globálne trhy sa rútia po tom, ako USA zakázali lety z Európy
Covid-19 spôsobil paniku na svetových finančných trhoch potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu a USA zakázali všetky lety z Európy. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


Si Ťin-pching počas svojej prvej návštevy v provincii Chu-pej po vypuknutí epidémie uviedol, že z hľadiska "stabilizácie situácie a zvratu vývoja v Chu-peji a Wu-chane sa podarilo dosiahnuť počiatočné úspechy".

Epidémia nového koronavírusu si vo svete vyžiadala už viac než 4600 mŕtvych a vo vyše 100 krajinách sa infikovalo viac ako 126.000 osôb. Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, prvý raz zaznamenali koncom vlaňajšieho decembra v priemyselnom veľkomeste Wu-chan, odkiaľ sa pravdepodobne rozšíril ďalej do Číny a následne zvyšku sveta.

Trump tvrdí, že obchod nebude „v žiadnom prípade“ ovplyvnený zákazom cestovania do Európy
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že 30-dňový zákaz cestovania do Európy "vôbec" neovplyvní obchod. Informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Marek Molnár