Afganský prezident Ghaní nariadil prepustenie väzňov Talibanu
11 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Afganský prezident Ašraf Ghaní podpísal dekrét o prepustení bojovníkov Talibanu zadržiavaných v afganských väzeniach. Tento krok bol súčasťou mierovej dohody, ktorú uzavrel Washington s Talibanom. Informuje portál RT.


Afganský prezident „podpísal dekrét, ktorý uľahčí prepustenie väzňov Talibanu v súlade s prijatou dohodou pre začatie vyjednávania medzi Talibanom a afganskou vládou,“ vyhlásil v utorok hovorca prezidenta Sediq Sediqqi, ktorý toto opatrenie oznámil.

Vyhláška bude mať za následok, že približne 1500 bojovníkov Talibanu bude prepustených z väzníc v Afganistane v priebehu nasledujúcich štyroch dní. Každý z nich bude musieť poskytnúť písomnú záruku, že sa nevráti na bojisko.

Podľa dohody, ktorú minulý mesiac podpísali USA a Taliban v Katare, malo byť do 10. marca prepustených až 5000 členov militantného hnutia.

Dohoda sa však zasekla v Kábule, kde Ghaní požadoval „exekutívne záruky“, aby prepustení väzni znovu nevytiahli zbrane.

Taliban nebude rokovať s afganskou vládou, ak Kábul neprepustí 5000 väzňov
Predstavitelia radikálneho hnutia Taliban, ktoré v sobotu podpísalo dohodu o prímerí so Spojenými štátmi, sa nezúčastnia na rokovaniach s afganskou vládou, kým nebude splnená jeho požiadavka na prepustenie približne 5000 väzňov. Hnutie zároveň... Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | TASR