Turecko žiada od NATO „plnú podporu“ pri riešení konfliktu v Sýrii, vyhlásil Erdogan
09 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok počas návštevy Bruselu vyzval členov NATO, aby v tomto "kritickom čase" preukázali spojenectvo s Tureckom. Informuje portál The Nation.


„V tomto kritickom čase musí NATO jasne preukázať solidaritu aliancie [s Tureckom],“ vyhlásil Recep Tayyip Erdogan novinárom na tlačovej konferencii spolu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Aliancia by mala spolupracovať s Tureckom bez diskriminácie a bez politických predpokladov," dodal turecký prezident.

V posledných týždňoch sa sýrska provincia Idlib stala dejiskom konfliktu medzi Tureckom, ktoré podporuje niektoré skupiny povstalcov, a sýrskym vládnym režimom podporovaným Ruskom.

Pri jednom z náletov sýrskych vládnych síl zahynulo v Idlibe 34 príslušníkov tureckých jednotiek, na čo Ankara reagovala odvetnými útokmi. Zintenzívnenie bojov v Idlibe vyvolalo novú masívnu utečeneckú vlnu do Turecka.

Erdogan už minulý týždeň prehlásil, že Sýria dosiahla veľké straty. Turecký prezident uviedol, že Damask stratil 2557 vojakov a príslušníkov milícií, 135 tankov, ako aj desiatky kanónov, či raketové a protilietadlové systémy.

Erdoganova hra s migráciou
Kríza utečencov sa eskaluje po „otvorení brán“ na tureckej hranici Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič