Izraelský premiér Netanjahu požiadal o odklad korupčného procesu
09 | 03 | 2020 I TASR

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu požiadal v pondelok o 45-dňový odklad korupčného procesu, ktorý sa mal začať v utorok 17. marca. Prokuratúra podľa neho nepredložila všetky informácie relevantné v tomto procese, píše agentúra AFP.


Proces sa mal začať dva týždne po predčasných voľbách v Izraeli, v ktorých premiérova pravicová strana Likud (Jednota) získala najviac poslaneckých miest. Stále však nemá potrebnú parlamentnú väčšinu (61 kresiel), na čo jej chýbajú tri mandáty.

Na základe tohto výsledku môže nastať scenár, v ktorom bude osoba, s ktorou prebieha súdny proces, zároveň izraelským premiérom. Právny tím premiéra však "nedostal všetky dokumenty týkajúce sa konania", píše sa v liste, ktorý zaslali Netanjahuovi právnici jeruzalemskému súdu a ktorý dostala k nahliadnutiu agentúra AFP.

„Otvorte svoje brány“: Erdogan radí Grécku, ako zvládnuť problém s migrantmi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Grécko by malo nasledovať turecké kroky a jednoducho „otvoriť brány“ pre migrantov, ktorí sa hromadia na turecko-gréckych hraniciach. Informuje portál Reuters. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Niektorí poslanci sa podľa AFP môžu pokúsiť presadiť zákon, ktorý by bránil obžalovanému jednotlivcovi v zostavovaní vlády.

Netanjahu (70) čelí obvineniam z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva v troch rôznych kauzách. Bolo to po prvý raz, čo úradujúceho izraelského premiéra obžalovali z trestného činu.

Netanjahu akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o "hone na bosorky", ktorý zasahuje jeho i jeho rodinu.

K obžalobe izraelského premiéra došlo uprostred vážnej politickej krízy v krajine. Predchádzajúce dvoje voľby sa skončili patom medzi pravicovým Netanjahuom a jeho politickým rivalom, centristom Bennym Gancom.

Brazílski študenti si vybrali svojho "vodcu" a zdravia ho s dvihnutou pravicou
Na prestížnej škole v Brazílii vznikol obrovský škandál potom, čo jeden z jej študentov uskutočnil predvolebnú kampaň v štýle Adolfa Hitlera, pričom si získal tucet priaznivcov, ktorí dychtivo chceli, aby bol ich „Fürher“ (vodca). Informuje portál... Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Marek Molnár