Afganistan odmieta prepustiť väzňov Talibanu
08 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Navhrnované prepustenie 5 000 väzňov Talibanu, ktorých prepustenie sa požaduje v rámci mierovej dohody s USA, sa môže uskutočniť iba vtedy, ak afganská vláda získa záruku, že sa „nevrátia k násiliu“, uviedol prezident Ašraf Ghaní. Informuje portál RT.


„Žiadosť ľudí je, aby existovala záruka, aby sa títo ľudia po prepustení nevrátili k násiliu,“ uviedol v sobotu afganský vodca a dodal, že na prijatie tejto časti je potrebné zaviesť „transparentný mechanizmus“.

Podľa dohody, ktorú podpísali USA a Taliban v Katare minulú sobotu, bude do 10. marca prepustených až 5 000 členov militantného hnutia, ktoré sa v súčasnosti nachádza v afganských väzeniach.

Ghaní, ktorý bude v pondelok fungovať už druhé funkčné obdobie ako afganský prezident, už skôr vyhlásil, že jeho vláda nie je zaviazaná k žiadnemu záväzku oslobodiť väzňov.

Počas svojho prejavu v parlamente požiadal sedem zákonodarcov, ktorí sa zúčastnia na zmierovacej rade, aby viedli vládne rokovania s Talibanom.

Putin pripustil, že svoj úrad berie ako osud
Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že svoj úrad berie ako osud, a nie ako prácu. "Vnímam to tak, že každý, kto by sa dostal na moje miesto, by to nebral iba ako prácu, ale ako osud," uviedla hlava štátu počas piatkového stretnutia s... Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR