USA nariadili deportáciu bývalého nacistického vojaka späť do Nemecka
07 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Súd v Spojených štátoch nariadil deportáciu bývalého vojenského dôstojníka do Nemecka, kde stále poberá dôchodok za svoju „vojnovú službu,“ informuje BBC.


Imigračná sudkyňa Rebecca Holtová uviedla, že 94-ročný Friedrich Karl Berger pôsobil v koncentračnom tábore, kde boli väzni zadržiavaní v neľudských podmienkach. Berger uviedol, že mu bolo počas druhej svetovej vojny nariadené pracovať v tábore a nemal na výber. Berger žije v USA od roku 1959.

Zatiaľ nie je známe, či sa Berger, obyvateľ Oak Ridge v Tennessee, odvolá voči rozhodnutiu. Tento krok by mohol jeho deportáciu oddialiť o niekoľko rokov. „Po 75 rokoch je to smiešne. Nemôžem tomu uveriť,“ uviedol pre Washington Post. "Nútite ma odísť z môjho vlastného domu."

Saudská Arábia zadržiava troch vyšších členov kráľovskej rodiny
Traja starší členovia kráľovskej rodiny Saudskej Arábie, medzi nimi aj kráľov brat, boli zatknutí z neznámych dôvodov. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Sudkyňa nariadila vyhostenie vo štvrtok po dvojdňovom súdnom konaní v meste Memphis v Tennessee.

Vo svojom rozhodnutí uviedla, že „ochotná služba Bergera ako ozbrojená stráž väzňov v koncentračnom tábore, v ktorom došlo k masakrovaniu, predstavuje zločin najvyššieho stupňa, ktorý si vyžaduje trest bez ohľadu na vek.“ Podľa súdu Berger pôsobil v nemeckom koncentračnom tábore v Neuengamme, kde boli väzni zadržiavaní v „krutých“ podmienkach a pracovali „až do vyčerpania a smrti“.

Počas procesu Berger pripustil, že zabránil väzňom utiecť z tábora v Meppene v severozápadnom Nemecku. Neskôr však vyhlásil, že bol nútený pracovať v tábore, strávil tam krátky čas a nemal ani zbraň, čo súd neuznal.

USA „zablokovala“ OSN pri podpore rusko-tureckého prímeria v Idlibe
Americká opozícia údajne zablokovala Bezpečnostnú radu OSN pri podpore dosiahnutej dohody medzi Ruskom a Tureckom o prímerí v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Marek Molnár