Rovnosť žien a mužov v spoločnosti je aj mužskou témou, prehlásila Merkelová
07 | 03 | 2020 I TASR

Rovnosť žien a mužov v spoločnosti je témou rovnako pre ženy, ako aj pre mužov. Pred nedeľňajším Medzinárodným dňom žien to v sobotu zdôraznila nemecká kancelárka Angela Merkelová, informovala agentúra DPA.


"Rovnocenné postavenie žien v pracovnom živote môžeme dosiahnuť len vtedy, ak sa aj muži budú viac podieľať na rodinnom živote, opatere, starostlivosti a výchove detí," vyhlásila Merkelová vo svojom pravidelnom videopodcaste zverejnenom v sobotu.

Presadzovanie rovnosti medzi ženami a mužmi zostáva aj naďalej významnou úlohou, povedala kancelárka. Poukázala ale aj na to, že mnohé sa už podarilo dosiahnuť, ako napríklad zosúladenie pracovného a rodinného života. Dôkazom je podľa jej slov právny nárok na umiestnenie dieťaťa do škôlky či rodičovský príspevok od štátu.

USA „zablokovala“ OSN pri podpore rusko-tureckého prímeria v Idlibe
Americká opozícia údajne zablokovala Bezpečnostnú radu OSN pri podpore dosiahnutej dohody medzi Ruskom a Tureckom o prímerí v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Marek Molnár


"Dnes môže byť zamestnaných 76 percent žien v zodpovedajúcich vekových skupinách. To je omnoho viac ako to bolo pred niekoľkými rokmi, ale ešte stále menej v porovnaní s mužmi v rovnakom veku. Tých pracuje 84 percent," povedala.

Kancelárka upozornila, že je toho ešte veľa potrebné spraviť čo sa týka otázky žien vo vedúcich pozíciách - či už ide o poslankyne Spolkového snemu, starostky miest alebo členky krajinských rád.

Merkelová zdôraznila skutočnosť, že v porovnaní so situáciou spred niekoľkých rokov si v súčasnosti výrazne vyšší počet mužov berie rodičovskú dovolenku. "A musí to byť úplne samozrejmé, že muži, ktorí sa starajú o rodinu, budú mať rovnaké kariérne šance ako tí, ktorí to možno nerobia až v takom rozsahu," uviedla.

Muž z Texasu bol poslaný do väzenia za oblizovanie zmrzliny v supermarkete (VIDEO)
Súd v americkom štáte Texas uložil 30-dňový trest odňatia slobody mužovi, ktorý olízal zmrzlinu v supermarkete a následne ju vrátil do mraziaceho regálu. Informuje portál NBC. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Marek Molnár