Grécko oznámilo plán vybudovať dve nové azylové strediská
07 | 03 | 2020 I TASR

Grécko plánuje vybudovať dva nové dočasné tábory na ubytovanie stoviek ďalších žiadateľov o azyl, ktorí prišli do krajiny po tom, čo im to nedávno začalo umožňovať susedné Turecko. Podľa agentúry AFP to v sobotu oznámil grécky minister pre migráciu a udeľovanie azylu Notis Mitarakis.


"Chceme vybudovať dve uzavreté strediská s 1000 miestami - jedno v (severogréckom regióne) Serres a druhé v metropolitnej oblasti Atén," povedal Mitarakis pre televíznu stanicu SKAI.

"Potrebujeme podporu miestnej verejnosti. Nemôžeme nechať všetkých (týchto) ľudí na ostrovoch," konštatoval grécky politik.

Mitarakis spresnil, že v táboroch budú ubytovaní žiadatelia o azyl, ktorí prišli do Grécka po 1. marci, keď Turecko oznámilo, že už nebude brániť ľuďom prechádzať cez hranice smerom na územie Európskej únie.

Obyvatelia Serresu, ktorí sa už dávnejšie dopočuli, že v ich rovnomennom meste má byť zriadený jeden z týchto táborov, protestovali pred niekoľkými dňami proti tomuto plánu a predstavitelia miestnej samosprávy vyhlásili, že s vybudovaním azylového centra nesúhlasia.

V priebehu tohto týždňa pristálo na Lesbose a ďalších štyroch egejských ostrovoch vyše 1700 migrantov, ktorí priplávali z Turecka. V tamojších preplnených utečeneckých centrách sa už dovtedy aj bez nich nachádzalo v bezútešnej situácii okolo 38.000 migrantov, vypočítava AFP.

Turecko už nedovolí migrantom preplávať cez more do Grécka
Rozkaz tureckého prezidenta Erdogana prichádza týždeň potom, čo vyhlásil, že utečencom „otvára dvere“ do Európy v dôsledku napätia sýrskeho konfliktu, informuje BBC. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Timotej Dudka