Grécko od minulého týždňa zastavilo na hraniciach takmer 35.000 migrantov
05 | 03 | 2020 I TASR

Grécko zastavilo takmer 35.000 migrantov, ktorí sa snažili nelegálne dostať na jeho územie, odkedy Turecko takmer pred týždňom otvorilo svoje hranice. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje gréckej vlády.


Ankara v uplynulých dňoch umožnila tisícom migrantov, aby sa presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom - dvoma členskými krajinami Európskej únie. Stalo sa tak napriek záväzku Turecka vyplývajúceho z dohody s EÚ, že migrantov ponechá na svojom území.

Stovky migrantov a utečencov sa po oznámení Ankary z 28. februára vydali na cestu do Grécka.

Ankara obvinila grécke bezpečnostné zložky, že pri paľbe do migrantov na hranici štyroch smrteľne poranili. Grécko toto tvrdenie odmietlo a obvinilo tureckú políciu, že na svojej strane hraníc používa slzotvorný plyn, aby tak pomáhalo nelegálnym migrantom pri prechode stráženej hranice.

Turecko rozmiestnilo na hraniciach s Gréckom 1000 ozbrojených policajtov
Turecko rozmiestnilo vo štvrtok na hraniciach s Gréckom 1000 ozbrojených policajtov. Chce tak zabrániť Grécku v zatláčaní migrantov, ktorí sa pokúšajú prejsť cez turecko-grécke hranice. Uviedol to turecký minister vnútra Süleyman Soylu v čase, keď... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | TASR


Turecký minister vnútra Süleyman Soylu navštívil vo štvrtok severozápadnú provinciu Edirne, ktorá hraničí s Gréckom. Oznámil, že Turecko rozmiestnilo v tejto oblasti 1000 ozbrojených policajtov, aby tak zabránilo Grécku v zatláčaní migrantov naspäť na jeho územie.

Soylu obvinil grécke bezpečnostné zložky, že zranili 164 ľudí a ďalších 5000 zatlačili naspäť do Turecka.

Situácia pri hraničnom priechode pri gréckej dedine Kastanies bola vo štvrtok pokojná. Migranti - z ktorých mnohí pochádzajú z Afganistanu a Pakistanu, ako aj zo Sýrie a ďalších arabských krajín -  sa na tureckej strane hraníc tiesnili v stanoch a provizórnych táboroch.

Grécka pohraničná stráž za uplynulých 24 hodín zabránila v pokuse o nelegálne prekročenie grécko-tureckej hranice takmer 7000 migrantom, od 29. februára zastavila celkovo 34.778 migrantov a zatkla 244 osôb, ktoré sa nelegálne dostali cez hranice, uvádzajú grécke úrady.

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v stredu informoval, že migrantov, ktorí nelegálne prišli do Grécka po 1. marci, presunú grécke úrady do mesta Serres na severe krajiny a následne ich deportujú do krajín ich pôvodu.

AKTUALIZOVANÉ: Kríza v Idlibe si vyžaduje priame rozhovory, uviedol Putin po stretnutí s Erdoganom
Putin povedal Erdoganovi, že niekoľko desiatok tureckých vojakov bolo zabitých, pretože nikto nevedel kde sa nachádzali, pričom dodal, že kríza v sýrskej provincii je taká strašná, že sú potrebné priame rozhovory medzi oboma vodcami. Informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Marek Molnár