Vedci veria, že nová teória môže konečne odhaliť tajomstvo temnej hmoty
04 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Vesmír má viac hmoty, ako dokážeme vysvetliť, pričom jedno z najväčších tajomstiev je to, odkiaľ táto hmota pochádza. Najnovšia teória naznačuje, že by sa táto záhada mohla rozlúštiť. Informuje portál Science Daily.


Až 80% vesmíru by mohla byť temná hmota, ale napriek mnohým štúdia jej fyzikálny pôvod zostal záhadou. Aj keď to nie je možné vidieť priamo, vedci vedia, že existuje kvôli jej interakcii prostredníctvom gravitácie s viditeľnými látkami, ako sú hviezdy a planéty. Tmavá hmota sa skladá z častíc, ktoré neabsorbujú, neodrážajú ani nevyžarujú svetlo.

Jadroví fyzici z University of York teraz predstavujú nový objav, ktorý môže pomôcť rozlúštiť záhadu - časticu nazvanú d-star hexaquark.

Častice sa skladajú zo šiestich kvarkov - základných častíc, ktoré sa zvyčajne kombinujú v trojiciach, aby vytvorili protóny a neutróny. Dôležité je, že šesť kvarkov v d-hviezde vedie k bozónovej častici, čo znamená, že keď je prítomných veľa d-hviezd, môžu sa kombinovať veľmi rozdielnymi spôsobmi ako protóny a neutróny.

Rastlina na Marse? Záhadný predmet objavený na červenej planéte potešil všetkých UFO nadšencov (VIDEO+FOTO)
Nadšenci mimozemšťanov sú vo vytržení z objektu, ktorý bol objavený na povrchu planéty Mars. Niektorí tvrdia, že sa predmet podobá na ružu, hríb či inú rastlinu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Výskumná skupina z univerzity v Yorku naznačuje, že v podmienkach krátko po Veľkom tresku sa mohlo mnoho hexaquarkov d-star zoskupiť, a keď sa vesmír ochladil a rozšíril, vytvoril sa tak Boseho-Einsteinov kondenzát.

Profesor Daniel Watts z Katedry fyziky na University of York uviedol: „Pôvod temnej hmoty vo vesmíre je jednou z najväčších vedeckých otázok a zároveň je jednou z tých, ktoré boli doteraz úplne nevysvetlené. Naše prvé výpočty naznačujú, že d-star hexaquarky sú prvým krokom k rozlúšteniu tejto záhady. Tento nový objav je obzvlášť vzrušujúci, pretože je pre fyziku úplne nový.“

Vedci tvrdia, že Planéta X môže byť len čiernou dierou s veľkostou bowlingovej gule
Astronomická anomália, ktorú vedci doteraz považovali za neobjavenú planétu, môže byť podľa novej teórie veľká čierna diera, ktorá sa skrýva hlboko v našej slnečnej sústave. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár