MIMORIADNE: USA podnikli letecký útok na Taliban, vyhlásil hovorca americkej armády
04 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Americká armáda vykonala letecký útok proti bojovníkom Talibanu v afganskej provincii Helmand, čím ohrozila krehké prímerie medzi nimi. Informuje portál RT.


Hovorca amerických síl uviedol, že nálet bol zameraný na bojovníkov Talibanu v Nahr-e Saraj, v afganskej provincii Helmand. Bojovníci údajne „aktívne útočili“ na kontrolný bod Afganských národných bezpečnostných síl (ANSF).

Pentagon trvá na tom, že útok bol sebaobranou a jeho cieľom bolo „odvrátiť“ útok Talibanu, pričom tvrdia, že ide o prvý útok USA na Taliban za jedenásť dní.

Hovorca tiež vyzval Taliban, aby zastavil „zbytočné útoky“ a podporil ich prímerie.

Irán tvrdí, že USA nemajú zákonné právo podpísať mierovú dohodu s Talibanom a určiť budúcnosť Afganistanu
Irán vyhlásil, že aj napriek uzavretiu dohody s Talibanom, USA nemajú absolútne žiadne právo rozhodovať o budúcnosti Afganistanu a že na mierové rozhovory v rámci Afganistanu by mala dohliadať OSN, nie Washington. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Bojovníci Talibanu údajne zabili okolo 20 afganských vojakov a policajtov počas série večerných útokov, uviedla agentúra AFP, pričom citovala vládnych predstaviteľov.

K eskalácii dochádza len niekoľko hodín po tom, ako prezident USA Donald Trump vyhlásil, že mal „dobrý rozhovor“ s politickým šéfom Talibanu Abdulom Baradarom.

USA sa v súčasnosti snažia sprostredkovať mierovú dohodu s Talibanom a zaviazali stiahnuť svoje jednotky z Afganistanu do 14 mesiacov, ak Taliban bude súhlasiť s bezpečnostnými zárukami. Súčasťou dohody je aj výmena väzňov, avšak afganská vláda odmietla tomuto kroku vyhovieť a tvrdila, že Washington nemôže rokovať v jej mene.

Neexistuje žiaden záväzok k prepusteniu 5 000 väzňov Talibanu, prehlásil afganský prezident
Afganský prezident Ašraf Ghaní vyhlásil, že prepustenie až 5 000 väzňov Talibanu nemožno považovať za záväzok mierových rozhovorov. Jeho vyhlásenie prichádza len deň potom, čo Taliban podpísal mierovú dohodu s USA. Informuje portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár