Hystériu okolo koronavírus v Rusku organizujú zo zahraničia, tvrdí Putin
04 | 03 | 2020 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že hystéria okolo nového koronavírusu v Rusku je výsledkom provokatívnych falošných správ zo zahraničia.


"Vírus je pod kontrolou, nič kritické sa nedeje," ubezpečil Putin vo svojom vyhlásení citovanom agentúrou TASS. Vyhlásil tiež, že cieľom správ médií o hrozbe koronavírusu v Rusku je "zasiať" paniku medzi obyvateľstvom.

"Tieto provokatívne falošné správy... sa väčšinou organizujú zo zahraničia," tvrdil Putin s tým, že to vyplýva zo zistení ruskej tajnej služby FSB. Podľa Putina sa proti tejto kampani dá brániť len tým, že ruské úrady budú občanom poskytovať "včasné, komplexné a spoľahlivé informácie".

Agentúra Interfax medzičasom v stredu informovala, že ruská polícia zadržala niekoľko osôb podozrivých zo šírenia falošných správ o prepuknutí epidémie koronavírusu v Moskve.

Taliansko kvôli koronavírusu uzavrie všetky školy a univerzity
Taliansko kvôli šíreniu koronavírusu uzatvorí všetky školy, univerzity a ďalšie vzdelávacie inštitúcie až do polovice marca. Informuje portál CNBC. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Spoločnosť Group-IB monitorujúca internet v Rusku ešte v pondelok oznámila, že identifikovala viac ako 9500 príspevkov, repostov a iných publikácií, v ktorých sa uvádza, že ruské úrady skrývajú údaje o hromadnej nákaze Moskovčanov koronavírusom.

Generálny riaditeľ spoločnosti Ilia Sačkov to označil za informačnú kampaň, ktorá sa vykonáva prostredníctvom internetových robotov na serveri VKontakte a "rodičovských skupín náchylných na šírenie paniky prostredníctvom messengerov".

Agentúra TASS medzičasom informovala, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzí prístup k internetovým zdrojom šíriacim nepravdivé informácie o infekcii koronavírusmi v Rusku.

V Poľsku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom
V Poľsku bol v stredu potvrdený prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. S odvolaním sa na poľského ministra zdravotníctva Lukasza Szumowského o tom informoval spravodajský portál Newsweek... Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | TASR


Toto opatrenia bude prijaté na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, ktorá po analýze správ s týmto obsahom na sociálnych sieťach, najmä na VKontakte a Facebooku, dospela k záveru, že uvedené materiály sú nepravdivé a "predstavujú hrozbu veľkého narušenia verejného poriadku a verejnej bezpečnosti, narušenia fungovania činnosti veľko- i maloobchodu".

Správy o šírení koronavírusu v Rusku vyvolali v krajine okrem iného veľký dopyt po rúškach, pričom v niektorých regiónoch bol zaznamenaný úplný výpadok v dodávkach.

Agentúra Interfax informovala, že ruská vláda v stredu zakázala vývoz určitých druhov zdravotníckych pomôcok a osobných ochranných prostriedkov z Ruska. Toto nariadenie platí do 1. júna.

MIMORIADNE: USA podnikli letecký útok na Taliban, vyhlásil hovorca americkej armády
Americká armáda vykonala letecký útok proti bojovníkom Talibanu v afganskej provincii Helmand, čím ohrozila krehké prímerie medzi nimi. Informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Marek Molnár