Chcel som vládu bez Borisa Kollára, povedal Kiska
03 | 03 | 2020 I SITA

O vstupe Za ľudí do vlády rozhodne predsedníctvo vo štvrtok 5. marca.


Andrej Kiska (Za ľudí) chcel vládu bez Borisa Kollára (Sme rodina). Exprezident to povedal pre médiá po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zároveň ale zdôraznil, že si je vedomý zodpovednosti, ktorú jeho strana má voči voličom. Preto chcú podľa jeho slov zostaviť vládu, ktorá bude mať silný morálny kredit.

„Vo štvrtok budeme mať predsedníctvo strany a to rozhodne o našom vstupe do vlády,“ povedal Kiska. Dnešné stretnutie s lídrom víťaznej strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igrom Matovičom tak podľa neho bude skôr informatívne. Exprezident vraj nemá žiadne personálne požiadavky a na spoločnom obede s Matovičom sa chce hlavne pýtať, aby mohol informovať predsedníctvo svojej strany.

Kiska sa priznal! S podnikateľom Šuligom sa stretol aj pred rokom v Prezidentskom paláci
Exprezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska priznal, že sa s kontroverzným popradským podnikateľom Michalom Šuligom stretol aj pred rokom v Prezidentskom paláci. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Podľa Kisku však o vstupe Za ľudí do vlády rozhodne aj to, aký bude mať prístup k hodnotovým otázkam a priamej demokracii. Na predsedníctve strany sa dohodne aj vyjednávací tím strany Za ľudí.

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita (SaS) a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Matovič však chce vládnuť s ústavnou väčšinou, na čo potrebuje Kollárove hnutie Sme rodina.

S ním by mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu, a teda 95 kresiel. S Kollárom rokoval Matovič v pondelok 2. marca, s lídrom SaS Richardom Sulíkom to stihol ešte v nedeľu 1. marca. S predsedom Za ľudí exprezidentom Andrejom Kiskom sa má stretnúť dnes na obed.

Matovič chce deliť posty v pomere 8-3-2-2
OĽaNO by malo nominovať premiéra a sedem ministrov. Hnutie Sme rodina by malo dostať post šéfa parlamentu a dve ministerské kreslá. Strany SaS a Za ľudí by mali získať po dve ministerstvá. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA