Taliban nebude rokovať s afganskou vládou, ak Kábul neprepustí 5000 väzňov
02 | 03 | 2020 I TASR

Predstavitelia radikálneho hnutia Taliban, ktoré v sobotu podpísalo dohodu o prímerí so Spojenými štátmi, sa nezúčastnia na rokovaniach s afganskou vládou, kým nebude splnená jeho požiadavka na prepustenie približne 5000 väzňov. Hnutie zároveň plánuje obnoviť bojové operácie voči vládnym silám.


S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie hovorcu Talibanu Zabihulláha Mudžahída o tom informovali agentúry Reuters a AFP.

"Ak nebude prepustených našich 5000 väzňov, plus mínus 100 alebo 200, nebudú ani vnútroafganské rokovania," uviedol Mudžahíd počas telefonického rozhovoru s Reuters.

Požiadavka na prepustenie 5000 väzňov je súčasťou dohody, ktorú v sobotu v katarskej Dauhe podpísali USA a Taliban. Na základe dokumentu, o ktorom obe strany rokovali viac než rok a pol, by sa mal začať odsun amerických vojakov z Afganistanu.

Snažíme sa vytvoriť podmienky, aby s nami nikto nechcel bojovať, vyhlásil Putin
Vladimir Putin prehlásil, že Rusko vyvinulo špeciálne zbrane, aby udržalo strategickú rovnováhu a stabilitu vo svete a nie, aby vyvolalo vojnu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Na vnútroafganských rozhovoroch, ktoré by sa mohli konať v Osle, by išlo o dohodnutie podmienok trvalého prímeria medzi Talibanom a afganským štátom. Toto prímerie by malo byť následne oznámené spolu s dohodou o politickom časovom pláne pre Afganistan.

Afganský prezident Ašraf Ghaní však v nedeľu pred novinármi vyhlásil, že prepustenie 5000 zajatých príslušníkov Talibanu pred rozhovormi, spomenuté v podpísanej dohode, nie je záväzkom ani prísľubom, aký by mohli dávať USA. Takýto krok podľa neho môže byť súčasťou vnútroafganských rokovaní a ich výsledkom, nie však podmienkou ich začatia.

Okrem toho sa objavili rôzne názory na pokračovanie fázy "obmedzenia násilia" v Afganistane, ktorého dodržiavania na jeden týždeň bolo podmienkou podpísania dohody USA a Talibanu. Ghaní v nedeľu povedal, že obmedzenie násilia je naďalej platné a cieľom je premeniť ho na prímerie.

Hovorca Talibanu však v pondelok podľa agentúry AFP vyhlásil, že táto fáza "sa skončila" a hnutie bude voči vláde v Kábule pokračovať vo svojich operáciách. Mudžahíd v tejto súvislosti však zdôraznil, že vzhľadom na dohodu s USA nebudú obnovené "útoky na zahraničné sily".

Severná Kórea vystrelila dve rakety smerom k Japonskému moru, uviedla juhokórejská armáda
Severná Kórea údajne vystrelila dve rakety, ktoré spadli do Japonského mora, informovali vedúci Južnej Kórey (JCS) začiatkom pondelka. Typ rakiet je zatiaľ neznámy. Informoval portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Marek Molnár