Pri útoku tureckých dronov prišlo o život 19 sýrskych vojakov
02 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Devätnásť sýrskych vojakov bolo zabitých pri útoku tureckých dronov v regióne Idlib, informuje BBC.


Podľa Sýrskeho pozorovacieho centra pre ľudské práva (SOHR) sa útoky zamerali na vojenský konvoj a vojenskú základňu. Došlo k nim v oblasti Džabal az-Záwija a v blízkosti vojenskej základne neďaleko mesta Ma'arat an-Numán. Niekoľko hodín pred týmito útokmi, tureckí vojaci zostrelili dve sýrske stíhacie lietadlá typu Suchoj Su-24.

Rusko, ako kľúčová podpora Sýrie, už predtým varovalo, že nemôže zaručiť bezpečnosť tureckých lietadiel v sýrskom vzdušnom priestore. Napätie v Idlibe minulý týždeň prudko eskalovalo, keď pri leteckom útoku zahynulo najmenej 34 tureckých vojakov.

Sýria údajne zostrelila tri turecké bezpilotné lietadlá. Ich štátna správa uviedla, že krajina uzatvára svoj vzdušný priestor na severozápade, čo znamená, že každé lietadlo, ktoré by tento priestor narušilo, by bolo „považované za nepriateľské lietadlo, ktoré musí byť zostrelené“.

Severná Kórea vystrelila dve rakety smerom k Japonskému moru, uviedla juhokórejská armáda
Severná Kórea údajne vystrelila dve rakety, ktoré spadli do Japonského mora, informovali vedúci Južnej Kórey (JCS) začiatkom pondelka. Typ rakiet je zatiaľ neznámy. Informoval portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Turecko, ktoré podporuje povstalcov v Idlibe, uviedlo, že sa zameriava aj na sýrske systémy protivzdušnej obrany či tanky.  Zdôraznilo, že nestojí o konflikt s Ruskom počas svojej poslednej operácie v Idlibe, ktorá sa nazýva Jarný štít.

Turecko tvrdí, že 2 212 príslušníkov sýrskych síl bolo „neutralizovaných“, čím mysleli, že tieto jednotky boli usmrtené, zranené alebo zajaté. SOHR však uviedlo, že od 29. februára bolo zabitých „iba“ 100 sýrskych jednotiek.

Očakáva sa, že sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom budúci týždeň, aby dospeli k mierovej dohode aj napriek napätým vzťahom.

Idlib je posledná sýrska provincia, kde sýrske povstalecké skupiny stále kontrolujú významné územie.

Pri turecko-gréckej hranici je podľa OSN 13.000 migrantov, ďalší prichádzajú
Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v nedeľu oznámila, že pri pozemnej hranici Turecka s Gréckom sa zhromaždilo najmenej 13.000 ľudí po tom, ako Turecko oficiálne vyhlásilo svoje západné hranice za otvorené pre migrantov dúfajúcich, že sa... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár