Občania svojimi hlasmi potvrdili túžbu po zmene, skonštatovala Zuzana Čaputová
01 | 03 | 2020 I SITA

Občania svojimi hlasmi potvrdili túžbu po zmene. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti a zároveň sa poďakovala občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách.


"Gratulujem víťazovi volieb aj stranám a poslancom, ktorým voliči svojimi hlasmi vyjadrili dôveru. Som pripravená na začiatok politických rokovaní o zostavení novej vlády," napísala v statuse. Svoj ďalší postup prezidentka oznámi v pondelok.

Voľby do Národnej rady SR 2020 vyhralo podľa neoficiálnych výsledkov hnutie OĽaNO so ziskom 25 percent pred druhým Smerom-SD, ktorý volilo 18,29 percenta voličov. Na treťom mieste sa umiestnilo hnutie Sme rodina, ktorému svoj hlas odovzdalo 8,24 ľudí. Do parlamentu sa dostali aj Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (7,97%), Sloboda a Solidarita (6,22%) a Za ľudí (5,77%).

Brány parlamentu tesne neprekročila koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia, ktorá vo voľbách získala 6,96 percenta. Na vstup do NR SR musela dosiahnuť hranicu na úrovni siedmich percent. V parlamente nebude ani Kresťanskodemokratické hnutie (4,65%), Maďarská komunitná spolupatričnosť (3,90%), SNS (3,16%), Dobrá voľba (3,06%), Vlasť (2,93%) či Most-Híd (2,05%). Volebná účasť bola 65,8 percenta.

Ako môže Matovič vyskladať novú vládu a kto bude premiérom?
Finančne najzaujímavejšie rezorty ako ministerstvo hospodárstva a dopravy budú predmetom súboja zákulisných bojov záujmových skupín. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Peter Haluza