V Rakúsku potvrdili dva nové prípady nákazy, čím zvýšili počet nakazených na 9
29 | 02 | 2020 I TASR

Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Rakúsku v sobotu zvýšil na deväť po tom, ako testy ešte počas noci potvrdili infekciu u manželského páru v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Oznámili to predpoludním miestni predstavitelia, informovali agentúra APA a televízia ORF.


Manželia z dolnorakúskeho okresu Korneuburg sú prvými osobami v tejto spolkovej krajine, u ktorých diagnostikovali vírus SARS-CoV-2. Ženu umiestnili s vysokou horúčkou do viedenskej Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na podobné vírusové ochorenia, muž sa nachádza v domácej karanténe, keďže príznaky ochorenie sú uňho len mierne. U ich troch detí boli testy negatívne.


Obaja manželia - tridsiatnici boli minulú nedeľu v kontakte s viedenským manželským párom, ktorý s pozitívnym testom na koronavírus hospitalizovali v rovnakej nemocnici v rakúskej metropole. Prvé príznaky sa u manželov z Korneuburgu objavili vo štvrtok.


Británia vydala v súvislosti s víchricou Jorge varovania pred povodňami
Víchrica Jorge sprevádzaná dažďom a prudkým vetrom zasiahla v noci na sobotu viaceré oblasti Spojeného kráľovstva a úrady vydali varovania pred povodňami. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | TASR

V piatok popoludní potvrdili testy nákazu aj u syna manželov z Viedne, nie však u ich dcéry. Celá rodina bola na dovolenke v talianskom regióne Lombardsko, ktorý je najhoršie postihnutým v Európe. Mladík z Viedne je študentom arcibiskupského gymnázia v dolnorakúskom Hollabrunne, kde okresné úrady umiestnili štyroch učiteľov a 23 žiakov do domácej karantény do 11. marca.


Úrady v spolkovej krajine Štajersko medzitým oznámili, že siedmym prípadom nákazy v Rakúsku potvrdeným v piatok neskoro večer je približne 50-ročná Štajerčanka, ktorá sa vrátila z rizikovej oblasti v severnom Taliansku. Pacientku s miernym priebehom ochorenia prijali do nešpecifikovanej nemocnice a všetky osoby, s ktorými bola v kontakte, vyzvali, aby zostali doma.


V Rakúsku do sobotňajšieho rána vykonali testy na koronavírus SARS-CoV-2 u celkovo 1649 osôb, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. V Dolnom Rakúsku boli dosiaľ testy 200 ľudí negatívne.


V Idlibe bol zabitý ďalší turecký vojak
Sýrske vládne sily v provincii Idlib zabili ďalšieho tureckého vojaka a dvoch zranili, uviedlo ministerstvo obrany v Ankare. Turecko má v pláne tento incident oplatiť, pričom obe krajiny sú na pokraji otvorenej vojny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Marek Molnár